a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

energie, Gas, water en elektra

Dossiernr:

2009/00369

Datum:

29-07-2009

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

energie, Gas, water en elektra

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de informatie over de laagste prijsgarantie op www.energiedirect.nl. Met be­trekking tot deze garantie staat op de website onder meer:

“Indien u Prijszeker Garantie wil vergelijken met een vast prijscontract bij een andere energieleverancier dan is het van belang dat de voorwaarden gelijk zijn. De duur van het contract moet vergelijkbaar zijn evenals de periode waarover de aanbieding geldt. (…)”

 

De klacht

 

Om voor de laagste prijsgarantie in aanmerking te komen, dient de concurrerende of­fer­te vergelijkbaar te zijn met het bij adverteerder afgesloten contract. Dat betekent onder meer dat de offerte en het contract betrekking dienen te heb­ben op hetzelfde tijdvak. Deze voorwaarde maakt de effectuering van de laagste prijsga­rantie echter onmogelijk voor contracten met een bepaalde tijdsduur. Adverteerder maakt daarom misleidende reclame door voor deze contracten een laagste prijsgarantie aan te bieden.

 

Het verweer

 

De Commissie vat het verweer als volgt samen.

Klager, die jegens adverteerder een beroep heeft gedaan op de laagste prijsgarantie, was voor deze garantie in aanmerking gekomen indien hij een offerte had overgelegd die een aanbieding betrof voor het vast zetten van de energieprijs gedurende de perio-de van 1 februa­ri 2009 tot en met december 2011. De door klager overgelegde offerte had betrekking op een andere pe­rio­de en kon daarom niet worden gehonoreerd.

 

 

Anders dan klager stelt is de voorwaarde met betrekking tot de contractsperiode effec­tueerbaar. Hetzelfde geldt voor de overige voorwaarden. Andere bedrijven hanteren ver­ge­lijk­bare voorwaarden. De door adverteerder gehanteerde voorwaarden zijn rede­lijk, omdat in de energiebranche de inkoopprijzen voortdurend veranderen.

 

De repliek

 

De Commissie vat de repliek als volgt samen.

De regeling met betrekking tot de laagste prijsgarantie zoals adverteerder die in zijn verweer schetst lijkt logisch, maar nu ad­verteerder niet voordelig is, is de laagste prijs­garan­tie in dit geval potsierlijk en overbodig. Door de laagste prijsgarantie wekt adver­teerder ten onrechte het vertrouwen dat hij voordelig is.

 

De dupliek

 

Hetgeen bij repliek wordt gesteld, gaat voorbij aan de oorspronkelijke klacht. Adverteerder handhaaft met betrekking tot de oorspronkelijke klacht zijn standpunt.

 

De mondelinge behandeling

 

Adverteerder licht toe dat klager, die half december 2008 een contract heeft gesloten met adverteerder, tot 1 februari 2009 de tijd had om een concurrerende offerte op te vragen teneinde een beroep te kunnen doen op de laagste prijsgarantie.

 

Het oordeel van de Commissie

 

1)  Naar het oordeel van de Commissie staan de voorwaarden die gelden voor het in­roe­pen van de laagste prijsgarantie niet eraan in de weg dat de consument daadwerke­lijk een beroep op die garantie kan doen. Dit is ook het geval bij contracten met een bepaal­de tijdsduur. Klager heeft bij re­pliek de stel­lingen van adver­teerder op dit punt niet be­twist en juist verklaard dat de door ad­ver­teer­der geschetste regeling logisch lijkt.Adver­teerder heeft deze regeling ter verga­de­ring nader toege­licht. Daarbij is gebleken dat kla­ger, die half december 2008 een contract met adverteer­der heeft gesloten dat is inge­gaan op 1 januari 2009, tot 1 februari 2009 de kans had om een offerte van een an­de­re aan­bie­der aan te vragen teneinde een be­roep op de laagste prijs­ga­ran­tie te doen. De Com­missie acht bij een ener­giecontract een dergelijke termijn vol­doen­de lang voor het opvra­gen van een concurrerende offerte. Der­halve is spra­ke van een reële prijs­ga­ran­tie waar­bij de consu­ment ook voldoende in staat is om deze in te roepen. Voorts acht de Com­missie de door adverteerder gehan­teerde voor­waarden voldoende duidelijk.

 

2)  De Commissie constateert dat klager bij repliek zijn klacht in deze zin heeft gewijzigd,

dat volgens hem uitsluitend voordelige aanbieders gebruik mogen maken van een laag­ste prijsgarantie. Adverteerder stelt terecht dat klager met deze stelling het kader van de oor­spron­kelijke klacht te buiten gaat, zodat daarop niet behoeft te worden beslist. Ten over­vloe­de merkt de Commissie nog op dat het betoog van klager geen doel treft, nu het een adverteerder in beginsel vrijstaat zijn producten of diensten aan te prijzen door mid­del van een laagste prijsgarantie, ongeacht of hij relatief voordelig is. Van de gemiddelde consument mag worden verwacht dat hij bij het sluiten van een contract niet uitsluitend op de laagste prijsgarantie vertrouwt, maar zich ook informeert over de prij­zen die gang­baar zijn voor het product of de dienst. De klacht kan derhalve niet slagen.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken