a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

energie, Gas, water en elektra

Dossiernr:

2010/00333

Datum:

29-06-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

energie, Gas, water en elektra

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

 

 

De bestreden reclame-uitingen

 

1.

Het betreft een televisie-commercial met een tag-on, waarin onder meer wordt gezegd:

“Kies uw energiepakket, bepaal uw voordeel en ontvang drie maanden gratis groene stroom. Kijk op oxxio.nl”.

 

2.

Voorts betreft het de webpagina op de website van adverteerder, waarop onder meer staat:

“Groene stroom

Oxxio levert aan huishoudens 100% groene stroom tegen een scherp tarief. Kies het energiepakket dat bij uw stroomverbruik past en profiteer van maximaal voordeel. Vast of variabel tarief? Oxxio biedt u de keuze. Onze groene stroom wordt opgewekt met behulp van wind- en waterkracht, de schoonste vormen van duurzame energie. Wees slim en kies voor groene stroom van Oxxio.”

 

De klacht

 

De klacht luidt, samengevat, als volgt.

 

De stroom die tegenwoordig wordt opgewekt kan slechts voor een paar procent uit groene stroom bestaan. Iedere consument krijgt exact dezelfde stroom in huis, te weten een ‘mix’ vanuit de verschillende aangesloten centrales. Een huishouden kan dus onmogelijk worden voorzien van uitsluitend groene stroom. Gelet op het voorgaande acht klager de uitingen, waarin wordt gesuggereerd dat men uitsluitend groene stroom in huis krijgt, misleidend.

 

Verweer

 

Het verweer luidt, samengevat, als volgt.

 

Adverteerder stelt gemotiveerd dat zij in overeenstemming met de wet- en regelgeving op het gebied van groencertificering en stroometikettering handelt. Uit het ‘stroometiket’ van adverteerder blijkt dat zij in 2009 aan consumenten-huishoudens stroom heeft geleverd die voor 100% groen is en dat deze stroom is opgewekt door middel van waterkracht.

 

Tot slot verwijst adverteerder naar twee uitspraken van de Commissie, waarin zij zich heeft uitgesproken over het begrip groene stroom in reclame-uitingen van andere energieleveranciers.

 

Adverteerder verzoekt de Commissie om de klacht ongegrond te verklaren.

 

Het oordeel van de Commissie  

 

Vooropgesteld wordt dat niet in geschil is dat adverteerder op basis van haar ‘stroometiket’ mag zeggen dat de door haar opgewekte stroom voor 100% groen is. De Commissie zal slechts beoordelen of, zoals klager stelt, in de gewraakte uitingen wordt gesuggereerd dat men, wanneer men stroom afneemt bij adverteerder, uitsluitend groene stroom in huis krijgt.

 

Hieromtrent heeft de Commissie reeds in de eerder genoemde uitspraken van 30 mei 2008 (dossier 08.0191) en 11 september 2007 (07.0428) geoordeeld dat het algemeen bekend is dat alle elektriciteit in Nederland via één net wordt geleverd. Derhalve acht de Commissie het duidelijk dat het op de website genoemde percentage duidt op de stroom die wordt opgewekt en niet op de hoeveelheid groene stroom die men daadwerkelijk in huis krijgt. De Commissie is derhalve van oordeel dat in geen van beide uitingen de suggestie ligt besloten dat men, waneer men bij adverteerder stroom afneemt, uitsluitend groene stroom in huis krijgt.

 

De beslissing

Gelet op het voorgaande wijst de Commissie de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken