a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

energie, Gas, water en elektra

Dossiernr:

2011/00737A

Datum:

04-10-2011

Uitspraak:

Aanbeveling (gedeeltelijk)

Product/dienst:

energie, Gas, water en elektra

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een radiocommercial waarin wordt gezegd: “Bent u ondanks Japan ook nog steeds voorstander van kernenergie? Kies dan nu voor extra voordelige en CO2-vrije energie van Atoomstroom (…)”

 

De klacht

 

  • a.    Klager vindt het ‘misselijkmakend en goedkoop’ om op deze wijze reclame te maken.

  • b.    Voorts vindt klager het zeer misleidend om te zeggen dat Atoomstroom CO2-vrij is en op die manier de indruk te wekken dat het product van adverteerder ‘schoon’ is.

Verweer

 

De klacht wordt gemotiveerd weersproken. Voor zover van belang voor deze beslissing zal in het oordeel nader op het verweer worden ingegaan.

 

De mondelinge behandeling

 

Adverteerder licht zijn standpunt mondeling nader toe.

 

Het oordeel van de Commissie 

 

Ad a.

Klagers bezwaar zoals genoemd onder a, vat de Commissie aldus op dat klager de reclame in strijd acht met de goede smaak en/of het fatsoen zoals bedoeld in artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Gelet op het subjectieve karakter van deze criteria, stelt de Commissie zich, bij de beantwoording van de vraag of reclame daarmee in strijd is, terughoudend op. De Commissie acht de commercial, mede gelet op deze terughoudendheid, niet van dien aard, dat de grens van het toelaatbare wordt overschreden.

 

Ad b.

Met betrekking tot klagers bezwaar zoals genoemd onder b. overweegt de Commissie het volgende.

 

In eerdere beslissingen van de Commissie en van het College van Beroep (waaronder 2009/00088, waarop adverteerder zich in deze zaak beroept) is, omtrent de claim “CO2-vrij” – kort gezegd – geoordeeld dat, wanneer deze claim direct of indirect wordt gekoppeld aan de energieopwekking, de gemiddelde consument de mededeling dat het product van adverteerder CO2-vrij is zal betrekken op de energieopwekking en niet zal menen dat ook de andere fases van de keten van Atoomstroom CO2-vrij zijn.

 

Gegeven het bovenstaande oordeelt de Commissie met betrekking tot de onderhavige uiting als volgt.

 

De claim CO2-vrij wordt in de commercial niet verbonden aan de energieopwekking. Zonder nadere nuancering wordt gezegd dat energie van Atoomstroom CO2-vrij is. Nu adverteerder de juistheid van deze absolute milieuclaim niet heeft aangetoond, acht de Commissie deze claim in strijd met de artikelen 2 en 3 van de Milieureclamecode (MRC).

 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting op het onder Ad b genoemde punt in strijd met de artikelen 2 en 3 MRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op dergelijke wijze te adverteren.

Voor het overige wijst de Commissie de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken