a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

energie, Gas, water en elektra

Dossiernr:

2012/00574

Datum:

24-07-2012

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

energie, Gas, water en elektra

Motivatie:

Misl. Prijs(vermelding)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een televisiecommercial met tag-on, waarin onder meer het volgende wordt gezegd:

“Als u nu overstapt naar Oxxio (…) krijgt u de nieuwe iPad gratis”

en

 “Apps voor inzicht in en besparen op uw energie. Stap nu over op Oxxio en gebruik ze op uw iPad. Want die krijgt u gratis.”

 

De klacht

 

De iPad is niet gratis. De iPad wordt voor het grootste gedeelte betaald uit het veel hogere tarief voor vastrecht en het hogere tarief voor gas die in het bijbehorende driejarige contract worden berekend.

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft tegen de klacht gemotiveerd verweer gevoerd. Voor zover nodig voor de beslissing wordt op het verweer in het hiernavolgende ingegaan. 

 

Het oordeel van de Commissie

 

Op grond van het bepaalde in artikel 8.5 van de Nederlandse Reclame Code (NRC) en punt 19 van de bij dit artikel behorende bijlage 1 is het onder alle omstandigheden misleidend om in een reclame een product als ‘gratis’ te omschrijven als de consument iets anders moet betalen dan de onvermijdelijke kosten om in te gaan op het aanbod en het product af te halen dan wel te laten bezorgen. In het onderhavige geval wordt nieuwe klanten van Oxxio gratis de nieuwe iPad aangeboden indien zij een driejarig contract voor groene stroom en gas met een vast tarief afsluiten. Bij een dergelijk gecombineerd aanbod betekent de bepaling van punt 19 van bijlage 1 NRC  dat de kosten van het gratis product niet mogen worden terugverdiend door de prijs van het wel te betalen product te verhogen.

Het is de Commissie niet gebleken dat daarvan in dit geval sprake is. Wat er zij van de hoogte van de door Oxxio gehanteerde tarieven in het algemeen, niet is komen vast te staan dat Oxxio met het oog op de gratis iPad-actie haar tarieven voor vastrecht en gas heeft verhoogd, om daardoor de kosten van de iPad op de consument te verhalen. De klacht wordt daarom afgewezen.

 

De beslissing

 

Gelet op het vorenstaande wijst de Commissie de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken