a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

energie, Gas, water en elektra

Dossiernr:

2014/00876

Datum:

23-12-2014

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

energie, Gas, water en elektra

Motivatie:

Misl. Ontbrekende informatie

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de website www.essent.nl, voorzover hierop ten tijde van het indienen van de klacht onder meer staat vermeld: “Nest Learning Thermostat t.w.v. € 219,- cadeau bij uw energiecontract” (…) “Speciaal aanbod” (…) “U krijgt Nest cadeau bij 5 jaar Groene Stroom & Gas Zeker Nest (normaal € 219,-). En voor maar € 49,- bij 3 jaar Groene Stroom & Gas Zeker Nest. De installatiekosten bedragen € 79,-“.

De klacht

Klager is ingegaan op de kortingsactie van adverteerder waarbij een Nest van € 219,- voor een bedrag van € 49,- kan worden aangeschaft bij afname van 3 jaar Groene Stroom & Gas Zeker Nest. In de aanmeldbevestiging van adverteerder staat onder meer vermeld: “Omdat u bent ingegaan op ons aanbod, ontvangt u van ons een Nest Learning Thermostat t.w.v. 219 euro voor 49 euro, exclusief installatie. Klager heeft dit aldus opgevat dat hij de thermostaat zelf zou kunnen plaatsen en niet dat installatie (a € 79,-) een verplicht onderdeel van de overeenkomst met adverteerder was. Noch tijdens de bestelprocedure, noch in de aanmeldbevestiging wordt dit vermeld. Pas na het verstrijken van de wettelijke bedenktermijn, komt adverteerder met verplichte installatiekosten op de proppen, zodat klager in totaal een bedrag van € 49,- (Nest) + € 79,- (installatiekosten) = € 128,- aan adverteerder verschuldigd is. Klager acht dit misleidend.

Het verweer

Om gebruik te kunnen maken van het aanbod moeten bestaande klanten, waaronder klager, inloggen in “Mijn Essent”. Klager komt vervolgens op een pagina terecht waarop exact wordt uitgelegd hoe het aanbod werkt en waarop onder meer staat vermeld: “U krijgt Nest t.w.v. 219 euro voor slechts 49 euro, 3 jaar Groene Stroom & Gas Zeker, Professionele installatie voor slechts 79 euro”. (…) “Hoe werkt dit aanbod precies?” (…) “4. Met deze code bestelt u in onze webshop uw Nest. 5. Een Essent servicepartner bij u in de buurt neemt contact met u op. 6. U plant samen de installatie. 7. De installateur neemt uw Nest mee en installeert de thermostaat”. Voordat klager gebruik kan maken van het aanbod moet klager akkoord gaan met de algemene- , actie- en installatievoorwaarden, zodat adverteerder de voorwaarden met betrekking tot het aanbod tijdig verstrekt en niet pas – zoals klager stelt – nadat klager is ingegaan op het aanbod. Door middel van een deeplink komt klager direct uit bij de Actievoorwaarden die, voor zover van belang, vermelden: “De Nest Thermostat kan alleen in combinatie met installatie van de Nest Thermostat besteld worden, waarvan de kosten 79 euro voor een standaard installatie bedragen”. (…) “Na bestelling zal door een van onze door Nest gecertificeerde servicepartners telefonisch contact met u worden opgenomen voor het maken van een installatie-afspraak. De Nest Thermostat zal door de servicepartner bij de installatieafspraak worden meegenomen”. Uit het voorgaande blijkt dat in de actievoorwaarden expliciet is opgenomen dat uitsluitend een Nest Thermostat kan worden besteld in combinatie met installatie. Nergens wordt vermeld dat installatie door de klant zelf of op een andere wijze dan door de servicepartner van adverteerder, kan plaatsvinden. Er is geen sprake van het bewust weglaten van essentiële informatie, noch met betrekking tot de “verplichte installatie”, noch met betrekking tot de kosten. Ook de kosten worden in het aanbod en de bestelprocedure expliciet vermeld, dus voordat klager ingaat op het aanbod en niet pas – zoals klager stelt – nadat de wettelijke bedenktermijn is verstreken.

Het oordeel van de voorzitter

1. De Voorzitter begrijpt de klacht aldus, dat de onderhavige reclame-uiting misleidend is nu hierin volgens klager wordt gesuggereerd dat de consument gebruik kan maken van een kortingsactie van adverteerder waarbij hij een “Nest LearningThermostat” zou kunnen ontvangen voor € 49,-, terwijl daar nog een bedrag van € 79 bijkomt voor de installatie van de Nest. Deze kosten worden volgens klager pas vermeld als de wettelijke bedenktermijn al is verstreken. Klager acht dit misleidend.

2. De Voorzitter is van oordeel dat de bijkomende installatiekosten van € 79,- wezenlijke kosten zijn die voldoende duidelijk uit de bestreden uiting moeten blijken. Uit het bestelproces en uit de algemene voorwaarden die de consument moet accepteren voordat hij kan profiteren van de kortingsactie van adverteerder, blijkt volgens de Voorzitter echter voldoende duidelijk dat bij de aanschaf van een “Nest Learning Thermostat”, bijkomende installatiekosten verschuldigd zijn ter hoogte van € 79,-, zodat van het te laat verstrekken van essentiële informatie dan ook geen sprake is.

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de Voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken