a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Gemotoriseerd) vervoer

Dossiernr:

2011/00244

Datum:

13-04-2011

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

(Gemotoriseerd) vervoer

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

           

Het betreft een – door Omrop Fryslân uitgezonden – televisiecommercial voor het autobedrijf van adverteerder. In de commercial is Volvo-dealer Gerben van der Schaaf (adverteerder) te zien, die in een Volvo DRIVe-model arriveert bij een wedstrijd polsstokverspringen waaraan hij gaat deelnemen. Voorafgaand aan en tijdens de sprong van Van der Schaaf zegt een voice-over: “Hij is in zijn nopjes, want Friesland wordt steeds schoner met al die energiezuinige Volvo’s. En het mooie is: met dezelfde hoeveelheid energie kom je veel verder.”

 

De klacht

 

Het is een feit van algemene bekendheid dat motorvoertuigen die rijden op fossiele brandstoffen het milieu niet schoner maken, maar juist een bijdrage leveren aan verdere vervuiling van het milieu.

 

Het verweer

 

Volgens officiële tests hebben de energiezuinige Volvo’s van het model DRIVe, in overeenstemming met de EU richtlijn 2004/3/EC, minder CO2-uitstoot per kilometer en verbruiken ze minder fossiele brandstof per kilometer. Hierdoor levert een Volvo DRIVe minder milieubelasting op dan een auto met traditionele motorisering.

 

Het oordeel van de Commissie

 

In artikel 3 van de Code voor Personenauto’s (CVP) is bepaald, dat in reclame-uitingen het gebruik van termen waarmee een auto wordt aangeprezen als een milieuvriendelijk product dient te worden vermeden. Gelet hierop acht de Commissie de mededeling in de bestreden televisiecommercial  “Friesland wordt steeds schoner met al die energiezuinige Volvo’s” in strijd met artikel 3 CVP. De klacht wordt daarom toegewezen.

 

 

De beslissing

 

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met artikel 3 CVP. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken