a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Gemotoriseerd) vervoer

Dossiernr:

2011/01078

Datum:

22-12-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Gemotoriseerd) vervoer

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de webpagina http://www.opel.nl/News/Actions/Green_Machines.aspx,

waar verschillende ecoFLEX modellen van Opel worden aangeprezen als “Green Machines”.

In de uiting staat onder meer “En hoe groen de Opels van nu ook zijn, je levert niet in op (..)”.                                                      

De klacht

 

De aanduiding van de Opels als “groen” is een misleidende milieuclaim en daarom in strijd met de Milieu Reclame Code (MRC). Klager vraagt op dit punt om een “openbare aanbeveling”.  Voorts moet de vermelding van de uitstoot volgens de Code voor Personenauto’s (CVP) “reglementair plaatsvinden volgens de E.E.G.richtlijnen”.

 

Het verweer

 

Met betrekking tot klagers bezwaar tegen de zinsnede “hoe groen de Opels van nu ook zijn” verwijst adverteerder naar de uitspraak van de Commissie van 24 oktober 2011 in dossier 2011/00638. In deze zaak is een soortgelijke klacht van klager (tegen de aanduiding “Green Machines”) afgewezen.

 

Conform artikel 2 lid 2 sub 3 CVP wordt de informatie over de uitstoot vermeld op de overzichtspagina’s van de Opel modellen.

 

Het oordeel van de Commissie

In het algemeen spraakgebruik wordt onder het begrip “groene auto” een auto verstaan die ten opzichte van een “gewone” auto zuiniger is in brandstofverbruik, een lagere CO2-uitstoot heeft en om die reden een belastingvoordeel oplevert. Naar het oordeel van de Commissie is voldoende duidelijk dat de aanduiding “groen” in de bestreden uiting ook in deze zin is gebruikt. Niet is gesteld of gebleken dat de in de uiting aangeprezen modellen niet voldoen aan deze voorwaarden om als “groene auto” te kunnen worden bestempeld en door de gemiddelde consument als zodanig te worden beschouwd. Het onderdeel van de klacht dat betrekking heeft op de zinsnede “hoe groen de Opels van nu ook zijn” wordt daarom afgewezen.

 

Krachtens artikel 2 lid 2 onder 3) CVP dient de merkeigen website een overzichtspagina te bevatten waarop – voor zover hier van belang – het geheel van de CO2-emissiegegevens van het voertuiggamma van het merk wordt weergegeven op een vlot leesbare en eenvoudig af te drukken manier en die de vergelijking tussen de verschillende versies en modellen vereenvoudigt, en dient op elke pagina van de website op eenvoudige wijze te kunnen worden doorgeklikt naar de bedoelde overzichtspagina. Voorts is bepaald dat de officiële specifieke CO2-uitstoot wordt uitgedrukt in gram per kilometer, afgerond op het dichtstbijzijnde gehele cijfer.

 

De Commissie heeft geconstateerd dat op de webpagina die betrekking heeft op de “Green Machines” in het algemeen gekozen kan worden voor vijf verschillende Opel modellen. Indien men een van deze modellen aanklikt, verschijnt een nieuwe pagina met in een apart kader de mededeling “Bijtelling en labels. Kies je nieuwe Opel op basis van bijtelling, label of CO2-uitstoot”. Bij het aanklikken van de in het kader opgenomen link verschijnt een pagina met verschillende Opel modellen en de tabbladen “Energielabel”, “Bijtelling” en “CO2-uitstoot”. Bij het aanklikken van laatstgenoemd tabblad wordt een overzicht gegeven van de categorieën met een CO2-uitstoot “<100, 100-119, 120-139, 140-159, 160-179, 180-199 en >190”. Door op een bepaalde categorie te klikken, worden de modellen getoond die binnen die categorie vallen, alsmede de types met daarbij de officiële specifieke CO2-uitstoot uitgedrukt in gram per kilometer. Naar het oordeel van de Commissie wordt aldus op de bestreden website met betrekking tot de vermelding van de CO2-uitstoot voldaan aan de daaraan in de CVP gestelde eisen. Ook dit onderdeel van de klacht wordt daarom afgewezen.

 

De beslissing  

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken