a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Gemotoriseerd) vervoer

Dossiernr:

2011/01153

Datum:

20-12-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

(Gemotoriseerd) vervoer

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Overige

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de op de tram aangebrachte zinsnede “Deze tram rijdt op groene stroom”.

 

De klacht

 

Met deze zinsnede wordt gesuggereerd dat de tram gebruik maakt van groene stroom. Uit klagers stopcontact komt een mengsel van groene stroom en niet-groen stroom.

Gelet hierop acht klager deze zinsnede misleidend.

 

Het verweer

 

Hoewel uit een stopcontact een mengsel komt van groene en grijze stroom, wordt door energiebedrijven aan consumenten de mogelijkheid gegeven om gebruik te maken van “groene stroom”. Deze energiebedrijven dienen dan wel door middel van een garantiecertificaat aan te geven dat (een deel van) de elektriciteit is opgewekt met zonnecollectoren, windmolens, waterkrachtcentrales of biomassa-installaties. Adverteerder beschikt over een dergelijk certificaat. Afgezien daarvan is het niet mogelijk om volledig op groene stroom te rijden nu er in Nederland maar een gering percentage aan volledige groene stroom beschikbaar is. Bovendien is het algemeen bekend dat onder de term groene stroom een mengsel van groene en grijze stroom moet worden verstaan en wordt niet de suggestie gewekt dat de tram volledig op groene stroom rijdt.

 

Het oordeel van de Commissie   

 

Het is algemeen bekend dat alle elektriciteit in Nederland via één net wordt geleverd. Dit betekent dat het alleen al daarom niet tot de mogelijkheid behoort om  de tram uitsluitend en alleen op groene stroom te laten rijden verbruiken.

Onder deze omstandigheid zal de gewraakte zinsnede door de gemiddelde consument ook niet worden opgevat in de door klager bedoelde zin, namelijk dat voor de tram uitsluitend en alleen gebruik wordt gemaakt van groene stroom.

Adverteerder heeft bovendien voldoende onderbouwd dat hij op grond van het aan hem verstrekte garantiecertificaat mag claimen dat zijn trams op “groene stroom” rijden.

Gelet hierop acht de Commissie de gewraakte zinsnede niet misleidend.

 

De beslissing van de Commissie

 

Op grond van het hierboven overwogene wijst de Commissie de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken