a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Gemotoriseerd) vervoer

Dossiernr:

2012/00325

Datum:

24-04-2012

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

(Gemotoriseerd) vervoer

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft adverteerders reclame-uiting voor de Toyota Auris Full Hybrid, waarvan onder meer wordt gezegd:

“Slim tanken, minder tanken. Bespaar 25% op brandstofkosten”

 

De klacht

 

Anders dan adverteerder stelt, heeft “de auto ruim 28% meer verbruik”, aldus klager.

Gelet hierop is de advertentie in strijd met artikel 5 Code voor Personenauto’s (CVP) en met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

 

Het verweer

 

Uit de toelichtende tekst blijkt dat de claim gebaseerd is op het feit dat de auto “maar liefst 26 kilometer op 1 liter” rijdt. Klager gaat uit van een benzineverbruik van 18,1 kilometer per liter, waarbij hij zich baseert op de persoonlijke ervaring van een gebruiker/eigenaar.

De door adverteerder gehanteerde gegevens over het brandstofverbruik zijn gebaseerd op technische metingen die zijn uitgevoerd met inachtneming van en in overeenstemming zijn met de EG-verordening 692/2008A. 

Het brandstofverbruik hangt af van onder meer verschillen in rijsnelheid en rijstijl, het aantal kilometers dat men in de stad en op de snelweg rijdt en het gebruik van autoaccessoires die helpen om brandstof te besparen. Dit verklaart het verschil in brandstofverbruik tussen de fabrieksopgave en de persoonlijke ervaring van een gebruiker/eigenaar.

Van strijd met de NRC is geen sprake.  

 

Het oordeel van de voorzitter

 

Adverteerder stelt dat het in de uiting vermelde brandstofverbruik gebaseerd is op technische metingen die zijn uitgevoerd overeenkomstig de EC/692/2008A-verordening, zoals ook is vermeld onderaan in de advertentie. De voorzitter heeft geen aanleiding aan de juistheid van deze mededeling te twijfelen. 

Adverteerder heeft daarmee voldaan aan het bepaalde in artikel 2 lid 1 CVP, ingevolge welke bepaling het brandstofverbruik uitsluitend mag worden vermeld in overeenstemming met het bepaalde in het Besluit etikettering energieverbruik personenauto’s (Staatsblad 2000-475).

 

Dat het brandstofverbruik van een individuele automobilist afwijkt van het in de uiting vermelde resultaat van een gestandaardiseerde meting, doet de uiting niet in strijd zijn met de NRC.

 

De beslissing

 

De voorzitter wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken