a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2010/00950

Datum:

03-02-2011

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Misl. Ontbrekende informatie

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een radioreclame waarin onder meer wordt gezegd:

“Energiek is de eerste zorgverzekering speciaal gericht op vrouwen. En daarmee ben je altijd verzekerd van de zorg die bij je past, zoals (….) en niet 3 maar 4 IVF-behandelingen. Kijk snel op www.energiek.nl”.

 

De klacht

 

Niet is vermeld dat de 4e IVF-behandeling slechts tot een maximum van € 750,- wordt vergoed.

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft verweer gevoerd. Op het verweer zal hierna, voor zoveel nodig, worden ingegaan.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter verwacht dat de klacht de Commissie aanleiding zal geven een aanbeveling te doen. Hij overweegt daartoe het volgende.

 

Naar adverteerder niet heeft weersproken is de maximale vergoeding voor de 4e IVF-behandeling € 750,-. Volgens het verweer is deze maximale vergoeding sinds november 2010 op de website www.energiek.nl vermeld. Nu niet reeds in de gewraakte televisiereclame wordt meegedeeld dat er een beperking geldt wat betreft de vergoeding van de 4e IVF-behandeling, wordt te laat essentiële informatie verstrekt die de gemiddelde consument nodig heeft om een geïnformeerd besluit over een transactie te nemen. Nu de uiting de gemiddelde consument er bovendien toe kan brengen een besluit over een transactie te  nemen, dat hij anders niet had genomen, acht de voorzitter de uiting misleidend als bedoeld in artikel 8.3 aanhef en onder c van de Nederlandse Reclame Code (NRC) en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing van de voorzitter

 

Op grond van het voorgaande acht de voorzitter de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. De voorzitter beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken