a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2009/00240

Datum:

14-05-2009

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Maatschappelijk (on)verantwoord

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een huis-aan-huis folder waarop onder de aanhef “Onze flatscreens kosten u bijna geen energie. (Want onze experts bezorgen en hangen hem op)” verschillende televisietoestellen worden aangeprezen.

Voorts staat in de uiting een “Zuinig met energie-tip” die luidt: “Oudere TV’s kunt u beter vervangen door een moderne flatscreen TV. Deze ‘platte’ varianten verbruiken veel minder energie en kunnen uw energierekening flink verlagen!”.

Een kopie van de uiting is aan deze uitspraak gehecht.

 

De klacht

Klagers bezwaar betreft de “zuinig met energie-tip”. Een vrij algemeen bekend probleem van de flatscreens, en zeker van de Plasma-versies, is juist het hoge stroomverbruik. Dit is aanmerkelijk hoger dan bij de ‘oude’ beeldbuis-televisies. Het verbruik van een ‘oude’ 70 cm-televisie is ongeveer 100W, of lager. Het energie-verbruik van een vergelijkbare flatscreen van 81 cm (dezelfde hoogte, iets breder) is  150W (LCD) of meer (Plasma). Het hoge energieverbruik van hedendaagse TV’s is algemeen bekend, zodat sprake is van bewuste misleiding.

 

Het verweer

   

Hetgeen klager stelt is onjuist. Het energieverbruik is afhankelijk van het oppervlak van het beeld. Een oude televisie is niet groter dan 32 inch, terwijl de meest verkochte nieuwe LCD apparaten 32 inch of groter zijn. Adverteerder vermeldt vervolgens het energieverbruik van verschillende televisietoestellen. Een huidige LCD-televisie verbruikt minder energie dan een LCD-televisie uit eerdere generaties. In de uiting worden geen Plasma-apparaten aangeboden, maar afgezien daarvan verbruikt een Plasma-televisie niet veel meer energie dan een LCD-televisie.

 

Het oordeel van de Commissie

 

In de “Zuinig met energie-tip” raadt adverteerder aan om  “Oudere TV’s te vervangen door een moderne flatscreen TV” omdat “deze ‘platte’ varianten” veel minder energie verbruiken. Adverteerder stelt in het verweerschrift onder meer dat de huidige LCD-televisie minder energie verbruikt dan een LCD-televisie van een eerdere generatie, maar, naar het oordeel van de Commissie, ziet de energie-tip op het vervangen van een oude beeldbuis-televisie door een flatscreen en niet op het vervangen van een oudere flatscreen door een nieuwe flatscreen.

Voorts overweegt de Commissie dat in de uiting uitsluitend LCD-televisies worden aangeboden en geen Plasma-televisies, zodat de energie-tip niet geacht kan worden ook op Plasma-televisies van toepassing te zijn. 

 

In de “Zuinig met energie-tip” wordt, zonder enig voorbehoud, gesteld dat een flatscreen-televisie veel minder energie verbruikt dan een oude(re) beeldbuis-televisie. Adverteerder heeft niet aangetoond dat dit in zijn algemeenheid juist is. Het energieverbruik hangt af van het formaat van het scherm. Of vervanging leidt tot vermindering van het energieverbruik, hangt -naar de Commissie uit de stellingen van adverteerder begrijpt- af van de grootte van het beeld van de te vervangen oude televisie en het formaat van het beeld van de nieuwe LCD-televisie. Dit blijkt niet uit de energie-tip.    

 

Blijkens het voorgaande heeft adverteerder onvolledige informatie verstrekt als bedoeld in artikel 8.3 onder c van de Nederlandse Reclame Code en hierdoor kan de gemiddelde consument er toe worden gebracht om een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen. Gelet hierop is de uiting misleidend en oneerlijk in de zin van artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. 

 

De beslissing

  

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken