a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2014/00038

Datum:

05-03-2014

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft een advertentie in een tijdschrift en op de website www.gacoli.nl voor zover het betreft de Catwalk 3, een buitenlamp op zonne-energie.

De klacht

Klager heeft de lamp gekocht naar aanleiding van de bestreden reclame-uitingen. Naar nu blijkt, verlicht de lamp buiten de zomermaanden tot ongeveer 22.00 uur. Adverteerder vermeldt deze tekortkoming niet op haar website en informeert daardoor kopers onvolledig over de tekortkomingen van het product. Adverteerder suggereert op de website verlichting tijdens de donkere uren van avond en nacht gedurende het gehele jaar. Buiten de zomermaanden volstaat het systeem niet in de avond- en nachturen. Kopers moeten voorafgaand aan de aankoop van het product over deze relevante informatie kunnen beschikken.

Het verweer

Adverteerder heeft verweer gevoerd. Hierop zal hierna, voor zoveel nodig, worden ingegaan.

Het oordeel van de voorzitter

Ten aanzien van de “advertentie in een tijdschrift” die klager in zijn klacht noemt, volstaat de voorzitter met te constateren dat geen kopie van die uiting is overgelegd. De voorzitter kan om die reden niet over die uiting oordelen. Met betrekking tot de website heeft klager wel kopieën overgelegd. De voorzitter oordeelt over de desbetreffende webpagina’s als volgt.

Niet in geschil is dat de lamp in staat is een “tuinpad of oprit perfect” te verlichten, zoals op de website staat, met dien verstande dat buiten de zomermaanden de lamp slechts gedurende een beperkte tijd licht geeft. In geschil is of de gemiddelde consument deze informatie nodig heeft om een geïnformeerd besluit over een transactie te nemen. Naar het oordeel van de voorzitter is dit op grond van het volgende niet het geval.

 

Als feit van algemene bekendheid geldt dat lampen op zonne-energie voor hun lichtopbrengst afhankelijk zijn van weersomstandigheden en het seizoen, in die zin dat dergelijke lampen optimaal presteren gedurende de zomermaanden en bij zonnige weersomstandigheden. Dit brengt mee dat de gemiddelde consument bij de aanschaf van een dergelijk product niet zonder meer erop mag vertrouwen dat de lamp gedurende alle seizoenen en onder alle weersomstandigheden in staat is de omgeving langdurig te verlichten.

Het feit dat, zoals is gebleken, het aangeprezen product buiten de zomermaanden slechts een beperkte tijd licht geeft, dient derhalve als een inherente beperking van het product te worden beschouwd, waarmee de gemiddelde consument bekend kan worden verondersteld.

Mededelingen die inhouden of suggereren dat het product ondanks het voorgaande toch in staat zou zijn ook buiten de zomermaanden langdurig de omgeving te verlichten, ontbreken. Van misleiding is aldus geen sprake. Derhalve wordt beslist als volgt.

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken