a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2014/00334

Datum:

08-09-2014

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft adverteerders website www.calgon.nl, waarop in de rubriek “Veelgestelde vragen” staat:

“Wat zijn precies de voordelen van Calgon?

Allereerst: Wij raden Calgon aan in de gebieden in Nederland waar sprake is van

medium en hard water. Calgon verlengt de levensduur van wasmachines, doordat het

kalkaanslag op de vitale delen van de machine tegengaat. Daarnaast bezuinig je met

Calgon op je energierekening omdat wasmachines met kalkaanslag meer energie

verbruiken. (…)”.

De klacht

Klager vraagt hoeveel de levensduur van de wasmachine wordt verlengd en hoeveel minder energieverbruik er gerealiseerd wordt door het gebruik van Calgon.

Klager geeft daarbij aan dat hij op zijn vraag aan adverteerder welke onafhankelijke wetenschappelijke tests en onderzoeken bovengenoemde beweringen onderbouwen en cijfermatig aantonen, geen antwoord heeft gekregen.

 

 

Het verweer

Adverteerder stelt ten eerste dat Calgon, door de reactie van calcium- en magnesiumionen met carbonaat, dat in het water zit, de vorming van kalksteen voorkomt. De door adverteerders afdeling Onderzoek en Ontwikkeling uitgevoerde onderzoeken hebben aangetoond dat de in het water aanwezige calciumionen (Ca2+), in contact met zeep en vetzuren van wasmiddelen onoplosbare residuen vormen. De nieuw gevormde onoplosbare residuen zetten zich uiteindelijk vast op de “vitale” delen van de machine zoals de weerstand, de filter en de trommel.

Een in oktober en november 2012 in Frankrijk gehouden enquête onder 225 wasmachinereparateurs bevestigt de resultaten van dit onderzoek.

Zo zetten de kalkafzettingen, als deze niet geneutraliseerd worden, zich af op verschillende onderdelen van de wasmachine, met name op de pomp (in 47 % van de gevallen), de trommel (in 32% van de gevallen) en in de buizen en leidingen (in 31% van de gevallen). Voorts bleek meer dan 40% van de oproepen aan wasmachinereparateurs betrekking te hebben op problemen met kalksteen (43%) en/of residuen en vieze luchtjes (42%) en meer dan 40% van de storingen werd direct veroorzaakt door een verkalkte pomp.

Gezien de wetenschappelijk aangetoonde werkzaamheid van Calgon op kalksteen en residuen en de informatie die de enquête opleverde, kan met recht worden gesteld dat kalksteen één van belangrijkste oorzaken is van problemen met wasmachines en dat wasmachines langer meegaan door gebruik van Calgon.

Ten aanzien van de besparing op de energierekening, zoals in de uiting genoemd, stelt adverteerder het volgende. Eén van de gevolgen van de aanwezigheid van kalk op de weerstand van wasmachines is dat er meer tijd nodig is om de benodigde warmte te produceren zodat er ook meer energie wordt verbruikt. Door het voorkomen dat kalk zich vastzet op vitale delen van de wasmachine, verbruikt de wasmachine minder energie. Om de claim te rechtvaardigen en te kwantificeren zijn zowel door adverteerders afdeling Research & Development als door het onafhankelijke externe onderzoeksbureau Applus+ tests uitgevoerd. De conclusie van de door het externe laboratorium uitgevoerd tests is dat de wasmachine met de meest verkalkte weerstand na 7 wasbeurten 5% meer energie heeft verbruikt dan de machine met de minst verkalkte weerstand. Hieruit blijkt dat het gebruik van Calgon invloed heeft op het energieverbruik.

Adverteerder biedt aan de testverslagen over te leggen, maar omdat deze strikt vertrouwelijke informatie bevatten, mogen zij niet openbaar worden gemaakt.

Repliek

Klager stelt dat adverteerder met bovenstaand verweer geen antwoord heeft gegeven op de vraag hoeveel de levensduur van de wasmachine wordt verlengd en op welke onafhankelijke wijze dit is bepaald en dit klemt te meer omdat adverteerder stelt dat bij het gebruik van Calgon 5% minder energie wordt verbruikt. Volgens de berekening van klager zou dit bij een gemiddelde wasmachine 1,5 eurocent betreffen. Per wasbeurt kost Calgon 40 eurocent en dat is bijna 27 keer zoveel is als de te bereiken energie-besparing.

 

Dupliek

Adverteerder is onder meer van mening dat bij verweer objectieve, duidelijke, controleerbare en nauwkeurige verklaringen zijn gegeven voor de in de uiting gedane beweringen. Hoewel adverteerder kan aantonen dat door het voorkomen van kalksteen- en residuvorming consumenten wasmachines langer kunnen gebruiken en besparen op de energierekening, wenst hij geen exacte termijnen of bedragen aan te geven omdat daarbij rekening dient te worden gehouden met diverse variabele factoren.

Het oordeel van de Commissie

De klacht heeft betrekking op de, in de ‘veel gestelde vragen’-rubriek van de website van adverteerder, beschreven voordelen van het aangeprezen product Calgon, te weten, kort gezegd, dat het gebruik van het product kalkaanslag tegengaat en daardoor de levensduur van wasmachines verlengt en tevens op de energierekening wordt bezuinigd.

Op grond van het verweer acht de Commissie het voldoende aannemelijk dat bestanddelen in het product kalkaanslag voorkomen en dat kalkaanslag van invloed is op de levensduur en het energieverbruik van wasmachines. Voorts is de Commissie van oordeel dat de betrokken uiting algemene claims bevat zonder dat door adverteerder daarin wordt gesteld in welke mate het gebruik van Calgon zou bijdragen aan een verlenging van de levensduur van wasmachines of een bezuiniging op de energierekening, noch is gebruik gemaakt van superlatieven in deze. Naar het oordeel van de Commissie zal de gemiddelde consument deze claims aldus opvatten dat door het gebruik van het product de levensduur van de wasmachine in enige mate zal worden verlengd en in enige mate op de energierekening wordt bezuinigd. Adverteerder heeft dit voldoende aannemelijk gemaakt.

Nu voorts in de overgelegde uiting de bij repliek door klager gestelde mededeling dat bij gebruik van Calgon 5% minder energie wordt gebruikt, ontbreekt, zal de Commissie hierop niet ingaan.

Gelet op het voorgaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken