a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2010/00051

Datum:

04-03-2010

Uitspraak:

Aanbeveling (Gedeeltelijk)

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uitingen

 

Het betreft:

 

1) De website www.office.xerox.com. Er staat onder meer:

‘Phaser TM 8560 Volledige Prijslijst’

(…)

‘Phaser 8560An: Colour Printer, 30 Ppm, 2400 Finepoint Image Quality, 256 Mb Memory, Ethernet, Usb, 1X525 A4 Input Tray, 220V, Energy Star’.

 

2) De via de website te downloaden brochure ‘Xerox® Phaser® 8560 Color Printer / Phaser 8560MFP Multifunction Printer, Affordable power – for the busiest office’. Er staat onder meer:

Elektrische gegevens

(…) gekwalificeerd door ENERGY STAR® (s configuratie)’.

 

En:

‘Alleen voor 8560MFP S-configuraties’.

 

Een kopie van de brochure is aan deze beslissing gehecht.

 

De klacht

 

Op de website en in de brochure staat dat de S-configuratie van de Phaser 8560 voldoet aan de vereisten van Energy Star, een internationaal label voor energiezuinige apparaten. Wanneer klager dit type printer met S-configuratie bestelt, krijgt hij een ‘gewone’ printer geleverd zonder de S-configuratie. Klager meent dat adverteerder de consument misleidt door de indruk te wekken dat zij een printer verkoopt die aan de gestandaardiseerde eisen van energiezuinigheid voldoet, terwijl zij deze in Nederland niet blijkt te leveren.

 

Het verweer

 

De Commissie vat het verweer van adverteerder als volgt samen. De printers ‘Phaser 8560’ en ‘Phaser 8560mfp’ van Xerox voldoen in een bepaalde configuratie aan de zogenaamde Energy Star-norm. Het betreft geen standaard norm voor alle apparatuur van Xerox. In augustus 2009 is besloten om de S-configuratie met betrekking tot de ‘Phaser 8560’ in Europa uit het assortiment te halen. De brochure en de informatie op de website zijn conform aangepast. De huidige brochure van oktober 2009 vermeldt bij de Energy Star-norm expliciet ‘Alleen voor 8560MFP S-configuraties’. Echter, de prijslijst op de website vermeldt nog steeds een S-configuratie met betrekking tot de ‘Phaser 8560’. Dit is verwarrend en onjuist en dient gecorrigeerd te worden.

 

Mondelinge behandeling

 

Klager handhaaft zijn standpunt en licht dit toe.

 

Het oordeel van de Commissie

 

1) Klager stelt dat op de website en in de brochure van adverteerder wordt gesproken over een energiezuinige S-configuratie met betrekking tot de kleurenprinter ‘Phaser 8560’. Naar klager is gebleken, wordt voornoemde printer niet meer met een

S-configuratie geleverd. Adverteerder erkent dat in de prijslijst op de website ten onrechte nog steeds een S-configuratie met betrekking tot dit type printer wordt vermeld. Gelet hierop acht de Commissie de klacht op dit punt gegrond.

 

2) Blijkens het voorgaande is geen juiste informatie verstrekt over de voornaamste kenmerken van het product, te weten de energiezuinige uitvoering van de printer als bedoeld onder b van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Voorts is de Commissie van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

3) Voor wat betreft de brochure is de Commissie van oordeel dat voldoende duidelijk blijkt dat de S-configuratie alleen betrekking heeft op het type ‘Phaser 8560mfp’ en dus niet op het door klager bedoelde type. Op dit punt wijst de Commissie de klacht af.

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken. Voor het overige wijst de Commissie de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken