a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Schoonheid, cosmetica en persoonlijke verzorging

Dossiernr:

2011/01275

Datum:

24-01-2012

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Schoonheid, cosmetica en persoonlijke verzorging

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de televisiecommercial waarin het product Silk’n Flash&Go wordt aangeprezen. Te zien is hoe een vrouw, gekleed in wit ondergoed, het apparaat Silk’n Flash&Go gebruikt, terwijl een voice-over onder meer zegt: “Met de Silk’n Flash&Go kun je thuis permanent de haargroei verminderen. De Sinlk’n Flash&Go werkt met pulserende lichtflitsjes.(…)”.

 

De klacht

 

In de commercial wordt de Silk’n Flash&Go, die alleen met draad verkrijgbaar is, gepresenteerd als een draadloos product. De draad is gecamoufleerd en voor het blote oog onvoldoende zichtbaar. Hiermee wordt een bepaalde flexibiliteit van het product gesuggereerd, die (mede) bepalend is voor de voorkeur en het aankoopbesluit van de consument. De onjuiste voorstelling van zaken is misleidend.

 

Het verweer

 

Het product Silk’n Flash&Go, dat een jaar geleden is geïntroduceerd, is ontwikkeld voor thuisgebruik en kan met behulp van optische energie haargroei elimineren. Bij dit apparaat is niet gekozen voor een oplaadbaar systeem gelet op de nadelen daarvan, te weten de korte gebruiksduur na opladen, de lange oplaadduur en het extra gewicht van een geïntegreerde accu/ batterij. In de commercial ligt de focus op het informeren van consumenten over de vrij nieuwe mogelijkheid van IPL (Intense Pulsed Light)-technologie voor thuisgebruik. Het al dan niet draadloos zijn van het product komt daarbij niet aan bod. Tijdens de demonstratie van het apparaat in de commercial is het snoer overigens verschillende malen te zien, zoals blijkt uit de door adverteerder overgelegde screenshots.

 

De mondelinge behandeling

 

Partijen hebben hun standpunten nader toegelicht.

 

Het oordeel van de Commissie

 

In de televisiecommercial wordt niet gesteld dat het aangeprezen product Silk’n Flash&Go een draadloos apparaat is. Evenmin worden in de commercial mededelingen gedaan over het al dan niet draadloos kunnen gebruiken van het apparaat. Het enkele gegeven dat het witte snoer tegen de grotendeels witte achtergrond in de commercial niet of nauwelijks zichtbaar is, is onvoldoende om te leiden tot het oordeel dat het product op misleidende wijze als een draadloos product wordt gepresenteerd. De klacht wordt daarom afgewezen.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken