a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0019

Datum:

18-03-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een advertentie van Eric Selles Cars, die gestaan heeft op de website www.nissan.nl. en waarin adverteerder een Nissan 350 Z Roadster Cabriolet aanbiedt.

De klacht

De auto wordt in de advertentie aangeboden voor € 32.000 incl. BTW maar toen klager belangstelling toonde, werd hem meegedeeld dat deze € 54.000 zou moeten kosten excl. BTW en BPM. Gelet hierop acht klager de uiting onjuist en misleidend en om die reden in strijd met de artikelen 2 en 7 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

Het verweer

Adverteerder weet niet hoe deze advertentie waarin een nieuwe auto wordt aangeboden onder de kop occasions terecht is gekomen. Het verbaast hem overigens dat klager, die op zoek was naar een nieuwe auto, is gaan kijken bij de occasions.
Gaat men naar de grote Nederlandse websites dan staat daar dat de prijs nog moet worden verhoogd onder meer met BTW en BPM. Zo ook op adverteerders website.
Daar wordt de auto aangeboden met als bijzonderheid de mededeling dat de prijs exclusief BTW en BPM is. Als men op zoek is naar een nieuwe Nissan 350Z Roadster gaat men doorgaans naar de website van de importeur. Daarop staat dat deze minimaal € 53.910 kost. Het is dus niet reeël om te denken dat het mogelijk is om een nieuwe Nissan 350Z Roadster te kopen voor € 32.000 incl. BTW. Gebruikte auto’s van 1 en 2 jaar oud zijn al veel duurder dan € 32.000.
Het is adverteerder niet aan te rekenen dat de aanbieding foutief op de website van de importeur staat. Op de websites waar adverteerder zorgt voor een link naar zijn aanbiedingen, zijn deze altijd correct.

De repliek

Klager zegt niet op zoek te zijn gegaan naar een nieuwe auto maar naar een koopje en zo vond hij de bewuste aanbieding. Hoewel adverteerder zegt dat de fout hem niet kan worden aangerekend, is de prijs inmiddels aangepast. Voor het overige handhaaft klager zijn bezwaar.

De dupliek

Adverteerder zegt niets op de website te hebben veranderd. Hij heeft die mogelijkheid niet. Wel heeft hij Nissan Nederland van een en ander op de hoogte gesteld. Voor het overige handhaaft adverteerder zijn standpunt.

Het oordeel van de Commissie

De bewuste advertentie heeft, naar adverteerder niet heeft weersproken, op de website van Nissan Nederland gestaan. In deze uiting wordt een nieuwe Nissan 350Z Roadster Cabriolet aangeboden voor € 32.000 incl. BTW, maar voor dit bedrag is deze auto niet verkrijgbaar. Door deze onjuiste prijsvermelding, die de gemiddelde consument ertoe brengt of kan brengen een besluit te nemen over de aankoop dat hij anders niet had genomen, acht de Commissie de uiting misleidend als bedoeld in artikel 8.2 NRC (nieuw) en derhalve oneerlijk als bedoeld in artikel 7 NRC (nieuw).
Het is adverteerder die de auto aanbood en hij is verantwoordelijk voor de juiste prijsvermelding.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw) en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken