a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Status:

Dossiernr:

2017/00675

Datum:

01-11-2017

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Recreatie, amusement, cultuur en sport

Motivatie:

Misleiding Ontbrekende informatie

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de website www.gamemania.nl voor zover op de subpagina www.gamemania.nl/info/inruilactiefifa18bundel melding werd gemaakt van een inruilactie waarbij een prijs van € 279,- voor een “PS4 Pro (1TB) + FIFA 18 Ronaldo Edition” werd genoemd met daarnaast de mededeling “Bij inlevering van je PS4 of Xone console”. Hieronder staat welk bedrag men als waardebon ontvangt bij inlevering van zijn huidige console, waarbij de bedragen variëren van € 140,- tot € 170,-.

 

De klacht

De reclame-uiting geeft niet weer hoe de prijs van € 279,- is opgebouwd. De suggestie wordt gewekt dat de in de uiting genoemde waardebon-bedragen van de prijs mogen worden afgetrokken. Nergens staat namelijk dat in het bedrag van € 279,- de maximale korting al is verwerkt. Na telefonische uitleg blijkt te worden uitgegaan van een bedrag van € 449,- waarvan het bedrag van de waardebon dient te worden afgetrokken. Dit staat niet op de website. Klager meent dat de opbouw van het bedrag van € 279,- op de website duidelijk dient te worden uitgelegd of dat een rekenvoorbeeld moet worden genoemd. Nu wordt de consument misleid door het aantrekkelijke bedrag van € 279,- plus de genoemde waardebon-bedragen.

 

Het verweer

Dit wordt als volgt samengevat. Adverteerder organiseert inruilacties en koopt daarbij tweedehands games en consoles in van klanten waarbij de klant soms, tijdens korte actieperiodes, extra waarde voor de ingeleverde producten krijgt. Dit was ook het geval bij de actie waarop de uiting betrekking heeft. Adverteerder communiceert in de uiting dat men een product kan kopen tegen inlevering van een product. De afgebeelde prijs houdt al rekening met het ingeleverde product. In de uiting kunnen klanten zien dat de korting die zij krijgen afhankelijk is van de console die wordt ingeleverd. Deze korting wordt verrekend met de normale verkoopprijs die € 449,- bedraagt. Volgens de actie levert men een PS4 console met 1TB opslag in, krijgt men € 170,- korting op de normale verkooprijs en resteert € 279,- te betalen. Klager verwacht dat met het in de uiting genoemde bedrag van € 279,- nog eens de korting van de ingeleverde console wordt verrekend. Dat zou bij de hoogste waardebon neerkomen op een uiteindelijk te betalen bedrag van € 109,- en dat is uiteraard te mooi om waar te zijn.

 

Het oordeel van de voorzitter

Uit de uiting blijkt dat deze betrekking heeft op een inruilactie. Volgens de uiting betaalt men tegen inlevering van een PS4 of Xone console een bedrag van € 279,- voor de console PS4 Pro (1TB) in combinatie met het spel FIFA 18 Ronaldo Edition. In de uiting staat echter niet dat in dit bedrag de hoogst mogelijke ‘waardebon’ is verwerkt die men ontvangt bij inlevering van een PS4 of Xone console, waardoor men € 279,- betaalt in plaats van € 449,-. Deze informatie is noodzakelijk omdat de gemiddelde consument anders niet weet hoe het bedrag van € 279,- is berekend. De uiting biedt voldoende mogelijkheden om de consument hierover te informeren. Nu die informatie ontbreekt, is sprake van een omissie als bedoeld in artikel 8.3 aanhef en onder c van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Voorts is de voorzitter van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht zou kunnen worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet zou hebben genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter acht op grond van het voorgaande de bestreden reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC en beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te (doen) maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken