a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2011/00001

Datum:

10-03-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden uitingen

           

Het betreft de televisiecommercial voor melk van Campina. Een boer zegt (voor zover hier van belang), terwijl hij door een Nederlandse wei met koeien loopt: “U denkt misschien dat alle melk hetzelfde is. Toch wordt steeds meer melk uit het buitenland gehaald. Gelukkig komt Campina melk gegarandeerd van onze Nederlandse koeien (…). Want ook als vader wil ik het beste voor mijn gezin en kies ik voor Campina melk: 100% Nederlandse verse kwaliteitsmelk.” De voice-over luidt: “Het beste van ons land proef je in Campina”.

 

Het betreft voorts de homepage www.campina.nl, waar naast een afbeelding van een pak en een can halfvolle verse melk van Campina staat: “Gegarandeerd van Hollandse weide”.

 

De klacht

 

Zowel in de televisiecommercial als op de homepage van de website wordt de indruk gewekt dat de melk van Campina voor 100% van Nederlandse bodem is. Klager heeft de consumentenservice van adverteerder de vraag voorgelegd of Campina ook melk in het buitenland laat bottelen en zo ja, of de melk die daarvoor wordt gebruikt ook uit Nederland afkomstig is. Klager heeft bij e-mail van 15 november 2010 het volgende antwoord ontvangen: “Lang Houdbare Melk van FrieslandCampina is niet gegarandeerd afkomstig van Nederlandse koeien. Lang Houdbare Melk wordt afgevuld in Duitsland met melk afkomstig uit Nederland. Echter, het kan aangevuld worden met melk dat niet uit Nederland afkomstig is. Wij streven ernaar om in de toekomst al onze Lang Houdbare Melk van Nederlandse koeien te produceren.” Gelet op deze reactie zijn de bestreden uitingen misleidend, omdat daarin wordt meegedeeld dat de melk “100% Nederlands” en “gegarandeerd van Hollandse weide” is.

 

Het verweer

 

Adverteerder verwijst naar haar verweer en de beslissingen van de Commissie naar aanleiding van eerdere klachten over de televisiecommercial voor Campina melk (dossiernummers 2010/00679 en 2010/00679A), waarin (mede) de herkomst van verse Campina melk aan de orde werd gesteld. Campina verse melk is uitsluitend afkomstig van door adverteerder geselecteerde melkveehouders in Nederland die aan bepaalde kwaliteitseisen moeten voldoen. Een van de kwaliteitseisen is weidegang conform de normen van de Stichting Weidegang. De van deze veehouders afkomstige melk wordt gescheiden van andere melk opgehaald en apart verwerkt, waardoor adverteerder ervoor kan instaan dat de melk die in het pak terecht komt aan de betreffende kwaliteitseisen en kenmerken voldoet. Het benadrukken van de Nederlandse herkomst van Campina verse melk is niet misleidend.

 

De repliek

 

Klager handhaaft zijn standpunt dat de mededelingen omtrent de volledig Nederlandse herkomst van de melk in de bestreden uitingen niet overeenkomen met de inhoud van de door adverteerder toegezonden e-mail dat de melk niet gegarandeerd afkomstig is van Nederlandse koeien.

 

De mondelinge behandeling

 

Adverteerder legt een print over van de vraag die klager aan de servicedesk heeft voorgelegd. Daaruit blijkt dat bij de vraag het product ‘Campina lang houdbare melk’ is aangevinkt, zodat het gegeven antwoord ook daarop betrekking heeft. Anders dan de verse melk waarop de gewraakte uitingen betrekking hebben, is de lang houdbare melk niet gegarandeerd van Nederlandse koeien afkomstig. Dit wordt ook niet in reclame-uitingen voor dit product geclaimd. Op de verpakking van lang houdbare melk ontbreekt ook het wel op de verpakking van Campina verse melk aanwezige symbool van een Nederlands vlaggetje met daarop de tekst “100% nederlandse kwaliteitsmelk”.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Klager acht de mededelingen in de televisiecommercial en op de homepage van adverteerders website die inhouden dat Campina verse melk voor 100%  Nederlands en gegarandeerd van Hollandse weide is misleidend, omdat door de servicedesk van adverteerder desgevraagd zou zijn erkend dat aanvulling met niet uit Nederland afkomstige melk mogelijk is. Uit de overgelegde afdrukken van de door klager gestelde vraag en het namens adverteerder gegeven antwoord acht de Commissie voldoende duidelijk geworden, dat vraag en antwoord betrekking hebben op de Campina lang houdbare melk en niet op Campina verse melk. Anders dan klager meent, heeft adverteerder derhalve niet erkend dat verse melk niet gegarandeerd van Nederlandse bodem afkomstig is.

 

De Commissie is van oordeel dat adverteerder voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat Campina verse melk, waarop de bestreden uitingen betrekking hebben, een volledig Nederlandse herkomst heeft. De klacht betreffende de mededelingen die hierover worden gedaan in de bestreden televisiecommercial en op de website www.campina.nl is daarom ongegrond.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken