a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2018/00655

Datum:

13-09-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Verpakking en etikettering

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de op verpakkingen van zuiverproducten van FrieslandCampina staande tekst “Klimaatneutrale verpakking” met direct daaronder in een afzonderlijk kader de tekst: “Met onze verpakkingen draagt u bij aan een beter milieu – 100% recyclebaar – FSC gecertificeerd karton – Hernieuwbaar plastic”.

 

De klacht met inachtneming van de nadere toelichting

Adverteerder beweert dat haar biologische zuivelproducten bijdragen aan een beter milieu door te adverteren met de slogans ‘klimaatneutrale verpakking’ en “Met onze verpakkingen draagt u bij aan een beter milieu”. Dit is in strijd met de Milieu Reclame Code. De CO2 uitstoot dient beschouwd te worden in de gehele keten van de productie, dus inclusief de melkproductie. De CO2 uitstoot van het verpakkingsmateriaal wordt door adverteerder gecompenseerd, maar de CO2 uitstoot per liter melk is vele malen hoger. Deze uitstoot wordt niet gecompenseerd. In dit geval is sprake van ‘greenwashing’. De uiting is misleidend omdat ten onrechte de indruk wordt gewekt  dat het een milieu- en klimaatvriendelijk product is. Verder is de uiting misleidend doordat informatie ontbreekt waaruit blijkt dat de gecompenseerde CO2 uitstoot slechts ongeveer 1% is van de uitstoot die door het product wordt veroorzaakt.

 

Het oordeel van de voorzitter

De klacht is gericht tegen het etiket van zuivelproducten van Friesland Campina voor zover daarop wordt gesproken over ‘Klimaatneutrale verpakking’ en ‘Met deze verpakkingen draagt u bij aan een beter milieu’. De voorzitter begrijpt de klacht aldus dat klager stelt dat deze mededelingen, die hij specifiek in verband brengt met de CO2 uitstoot, niet uitsluitend op het verpakkingsmateriaal zien, maar tevens gelden voor de inhoud daarvan (het zuivelproduct in de verpakking). Deze uitleg is naar het oordeel van de voorzitter onjuist. Voor zover over ‘klimaatneutraal’ wordt gesproken, betreft het onmiskenbaar uitsluitend het verpakkingsmate-riaal. Dit wordt immers klimaatneutraal genoemd. Niet betwist is overigens dat deze claim voor het verpakkingsmateriaal zelf juist is. Ook uit het direct daarop volgende tekstblok blijkt dat de bestreden claims specifiek zien op het verpakkingsmateriaal. Dit materiaal wordt omschreven als 100% recyclebaar, FSC gecertificeerd karton en vernieuwbaar plastic. Dit alles kan uitsluitend zien op het verpakkingsmateriaal. Nu de klacht is gebaseerd op een onjuiste interpretatie van bedoelde claims op en over de verpakking, beslist de voorzitter als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken