a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0031

Datum:

12-03-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

De klacht

Kluwer B.V. heeft klager ongevraagd deel 2 Zakboek Handhaving Milieuwetgeving gezonden en merkt als betaling hiervoor aan een betaling voor een ander product, namelijk een abonnement op het tijdschrift Binnenlands Bestuur. Klager heeft wel een abonnement op deel 1 Zakboek Handhaving Milieuwetgeving.
Klager acht deze handelwijze in strijd met artikel 7 van de Code Brievenbusreclame, Huissampling en Direct Response Advertising (CBR).

De beslissing tot terzijdelegging

De voorzitter oordeelde dat het feit dat een betaling door adverteerder wordt aangemerkt als een betaling voor het ongevraagd toegestuurde, op een vergissing duidt en niet kan worden aangemerkt als een poging om betaling voor het ongevraagd toegestuurde af te dwingen.

Het bezwaar tegen de terzijdelegging

Klager lichtte zijn standpunt nader toe. Kluwer heeft levering van Binnenlands Bestuur stopgezet wegens wanbetaling en legt dus een verband tussen de ongevraagde levering en het abonnement op Binnenlands Bestuur.

Het verweer

Klager heeft een verkeerd betalingskenmerk gebruikt zodat de betaling op een andere factuur is afgeboekt. Er is sprake van een vergissing en adverteerder zal het abonnement Binnenlands Bestuur voortzetten als klager het nog openstaande deel van de factuur betaalt.

De repliek

Het openstaande bedrag betreft het ongevraagd toegezonden Zakboek Handhaving Milieurecht deel 2. Klager is niet gehouden dit te betalen. Adverteerder gebruikt de stopzetting van Binnenlands Bestuur dus om toch betaling voor het Zakboek Handhaving Milieurecht deel 2 te krijgen.

Het oordeel van de Commissie

Op basis van hetgeen partijen naar voren hebben gebracht, kan de Commissie niet beoordelen voor welke publicaties klager al dan niet een abonnement heeft afgesloten. Om die reden is klager niet ontvankelijk in zijn klacht. Indien klager geen abonnement heeft op Zakboek Handhaving Milieurecht deel 2, dan is er sprake van een misverstand en van miscommunicatie tussen partijen. Op dergelijke situaties is artikel 7 CBR niet van toepassing.

De beslissing

De Commissie bevestigt de beslissing van de voorzitter.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken