a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0084

Datum:

19-06-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

De klacht

Klager maakt bezwaar tegen de wijze van vermelden van het tarief van het nummer 0909 – 202 7007 in de bewuste advertentie. Klager acht het tarief onleesbaar en daardoor in strijd met artikel 8.2 van de Reclamecode voor Telefonische Informatiediensten (RTI). De advertentie is in kopie aan deze uitspraak gehecht.


Het verweer

Adverteerder heeft bij e-mail van 27 maart 2007 meegedeeld de klacht ongegrond te achten. Zijns inziens is duidelijk te lezen dat het tarief “80ct/m” bedraagt.

De voorzitter van de Code Commissie (17 april 2007)

De voorzitter heeft besloten gebruik te maken van zijn bevoegdheid neergelegd in artikel 12 lid 1 aanhef en onder c van het Reglement betreffende de Reclame Code Commissie en het College van Beroep, inhoudende dat de voorzitter een klacht kan toewijzen indien de voorzitter, ook na het gevoerde verweer, van oordeel is dat de klacht de Commissie aanleiding zal geven een onderhandse aanbeveling te doen.

De voorzitter acht het tarief van het informatienummer
0909 – 202 7007 dermate klein en onduidelijk gedrukt dat dit tarief niet duidelijk leesbaar is als bedoeld in artikel 8.2 RTI.

De voorzitter beslist als volgt:
De uiting is in strijd met artikel 8.2 RTI en de voorzitter beveelt adverteerster aan om voortaan niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

De repliek

Voor iedereen met gezond verstand is duidelijk dat “duidelijk leesbaar” op geschreven reclame-uitingen slaat en “verstaanbaar” op de telefonische tariefsvermelding.

Het oordeel van de Commissie

In iedere reclame-uiting en voorafgaand aan de aanvang van een informatiedienst via betaalnummers moet het tarief worden vermeld. In de uiting moet het tarief duidelijk leesbaar zijn en voorafgaand aan de aanvang van een informatiedienst moet het tarief duidelijk verstaanbaar zijn. Het tarief is dermate klein en onduidelijk gedrukt, dat het niet duidelijk leesbaar is als bedoeld in artikel 8.2 RTI.

De beslissing

De Commissie bevestigt de beslissing van de voorzitter.


Regeling:

RvT art. 8.2

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken