a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0049

Datum:

08-03-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft geadresseerde reclame van Wereld Kanker Onderzoek Fonds, waarin onder meer het volgende staat: “Richtlijnen voor voeding en gezondheid om kanker te voorkomen”.

De klacht

Klager vindt de uiting misleidend omdat met de zin “richtlijnen voor voeding en gezondheid om kanker te voorkomen” de indruk wordt gewekt dat kanker voorkomen kan worden. Wellicht kan het risico worden beperkt maar het kan niet worden voorkomen. Om die reden acht klager de uiting misleidend en in strijd met de artikelen 2 en 4 van de Nederlandse Reclame Code.

Het verweer

Adverteerder maakt deel uit van het World Cancer Research Fund. Adverteerders doelstelling is de preventie van kanker. Door het aanpassen van leefstijl kan in vele gevallen kanker voorkomen worden.
Met “voorkomen” wordt in de uiting bedoeld “helpen voorkomen” en “het risico verminderen”. Deze brede betekenis is in lijn met de definitie van de WHO en wordt ook gebruikt in communicaties over andere chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten.
Adverteerder legt diverse bijlagen over met betrekking tot het WKOF en kanker.
De uiting kan geen bedreiging voor de volksgezondheid inhouden, ook niet indien men “voorkomen” leest in de betekenis van “een met zekerheid optredend effect”.

De mondelinge behandeling

Partijen handhaafden hun standpunt.

Het oordeel van de Commissie

Weliswaar gaat van de kop “richtlijnen voor voeding en gezondheid om kanker te voorkomen” de suggestie uit dat het risico op kanker kan worden uitgesloten, maar in de rest van de uiting wordt voldoende duidelijk gemaakt dat bedoeld wordt dat het risico op kanker kan worden verminderd. Op dezelfde pagina waar de kop staat, wordt bijvoorbeeld gezegd dat kanker voor een belangrijk deel voorkomen kan worden en dat onderzoek aantoont dat er een verband bestaat tussen onze leefgewoonten en de kans om kanker te krijgen. De Commissie overweegt bij dit oordeel dat niet alleen de bedoelde kop dient te worden beoordeeld, maar de uiting in zijn geheel.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken