a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0062

Datum:

08-03-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.golfbitter.nl waarop de kruidenlikeur Golfbitter wordt aangeprezen.

De klacht

De uiting is in strijd met artikel 25 lid 1 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA) omdat vermelding van de wettelijke leeftijdsgrens voor de aankoop van alcoholhoudende drank ontbreekt.
De uiting is ook in strijd met artikel 6 lid 4 RVA omdat de naam van de drank, in combinatie met de afbeelding op de fles van een golfer, het drinken van de drank op de golfbaan stimuleert en suggereert dat het de prestaties tijdens het golfen verbetert.

Voorts is sprake van overtreding van artikel 6 lid 2 RVA omdat de slagzin “Golfbitter, De troost voor iedere golfer” suggereert dat het drinken van Golfbitter goed is voor de golfer en dat het de gezondheid aldus positief beïnvloedt.

Het verweer

De leeftijdsgrens voor de aankoop van alcohol staat inmiddels op de website.
De naam Golfbitter en de afbeelding op de fles van een golfer legt geen verbinding met de sport.

De mondelinge behandeling

Adverteerder weerspreekt het standpunt van klager.

Het oordeel van de Commissie

Internetsites waarvan de merknaam van de alcoholhoudende drank deel uitmaakt van de domeinnaam, dienen een duidelijk zichtbare vermelding van de wettelijke leeftijdsgrens van de aankoop daarvan te bevatten. Adverteerder heeft erkend dat deze ten onrechte ontbreekt, zodat de uiting in strijd is met artikel 25 lid 1 RVA. Dat de website inmiddels is aangepast, doet hieraan niet af.

Wat artikel 6 lid 2 en 4 RVA betreft, wijst de Commissie de klacht af. De naam van de drank, in combinatie met de afbeelding op de fles van een golfer, suggereert niet dat het drinken van Golfbitter de prestaties tijdens het golfen verbetert. De slagzin “Golfbitter, De troost voor iedere golfer” suggereert voorts niet dat het drinken van Golfbitter de gezondheid positief beïnvloedt. Een verband tussen het drinken van Golfbitter en de sportprestaties resp. de gezondheid wordt in de uiting naar het oordeel van de Commissie aldus niet gelegd.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 25 lid 1 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken. Zij beveelt adverteerder voor zover nodig aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Voor het overige wijst de Commissie de klacht af.


Regeling:

artikel 25 lid1 RVA

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken