a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0230

Datum:

28-06-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een billboard waarop staat: “Het nieuwe ‘bakje yoghurt’. YoBreak. Het eerste tussendoortje met Danone Yoghurt”. Daarbij staat een grote afbeelding van een YoBreak koekje, een lepel, een pak YoBreaks en het Liga logo.

De klacht

De uiting is misleidend omdat net wordt gedaan alsof een YoBreak een bakje yoghurt is. De associatie die wordt opgeroepen is dat yoghurt gezond is, dus dat YoBreak dat ook is. YoBreak bestaat echter vooral uit koolhydraten en vet.
Omdat wordt gesuggereerd dat YoBreak onderdeel is van de maaltijd is de uiting in strijd met artikel 2 van de Code voor Zoetwaren (CVZ). Klager acht de uiting tevens in strijd met artikel 4 CVZ omdat door de suggestie dat YoBreak een bakje yoghurt is, wordt gesuggereerd dat het gezond is.

Het verweer

In de uiting staat ‘bakje yoghurt’ tussen aanhalingstekens om aan te geven dat het geen echte yoghurt betreft. De yoghurtvulling is bereid met Donone yoghurt. Eén Liga YoBreak bevat evenveel levende yoghurtbacteriën als een bakje Danone yoghurt van 125 mg.
Er kan geen sprake zijn van misleiding, omdat consumenten niet denken dat het echte yoghurt betreft.
Er staat duidelijk dat YoBreak een tussendoortje is, zodat niet wordt gesuggereerd dat het een maaltijd zou kunnen vervangen.
In de uiting wordt geen enkel verband gelegd met de gezondheid. Er wordt alleen een verband gelegd met het kenmerkende van het product, namelijk dat het bereid is met Danone yoghurt.

Het oordeel van de Commissie

De uiting suggereert niet dat een YoBreak een maaltijd zou kunnen vervangen. Uit de tekst en de afbeelding van product blijkt voldoende duidelijk dat sprake is van een koekje dat een tussendoortje is, zodat van strijd met artikel 2 CVZ geen sprake is.

Reclame voor zoetwaren als bedoeld in de CVZ mag geen verband leggen tussen de consumptie van zoetwaren en gezondheid. De enkele aanduiding “Het nieuwe ‘bakje yoghurt’” is onvoldoende om een dergelijk verband aan te nemen. Voorts suggereert de vermelding dat sprake is van een tussendoortje met Danone yoghurt niet dat yoghurt is gebruikt omdat dit bevorderlijk zou zijn voor de gezondheid of dat YoBreak hierdoor gezond zou zijn.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken