a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0248

Datum:

29-06-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de reclame-uiting van Intervet Nederland B.V. voor het vaccin Nobivac Bb voor katten, die door diereigenaren van adverteerders website www.intervet.nl kan worden gedownload en die tevens in de vorm van folders door dierenartsen onder meer aan diereigenaren wordt overhandigd.

De klacht

In de bijsluiter, die klager vond op de EMEA-website, staan onder meer de waarschuwingen, dat er geen gegevens bekend zijn over de veiligheid en effectiviteit van het gelijktijdig gebruik van dit vaccin met andere vaccins en dat geadviseerd wordt om katten die intensief in contact komen met immuun-deficiënte mensen niet met Bordetella bronchiseptica te vaccineren vanwege het risico geïnfecteerd te raken, ook al is dat risico erg klein.
Dergelijke waarschuwingen waarbij de gezondheid van mens en/of dier in het geding is, zouden in de reclame-uitingen moeten worden vermeld. Door het ontbreken daarvan is de uiting in strijd met de Nederlandse Reclame Code. Klager legt o.m. een exemplaar over van de voor diereneigenaren bestemde folder die van adverteerders website is gedownload.

Het verweer

Het is verboden om publieksreclame te maken voor recept-plichtige geneesmiddelen zoals Nobivac Bb voor katten. Aanprijzingen en informatie worden alleen verstrekt aan de dierenarts. Hij is immers degene die de informatie kan interpreteren en toepassen op specifieke situaties. Voorts maakt adverteerder folders die door de dierenarts aan de diereigenaar kunnen worden verstrekt als het medicijn is toegediend of als hij overweegt dit te doen. Om misverstanden met diereigenaren te voorkomen is besloten om de informatiefolders op de website niet langer voor diereigenaren toegankelijk te laten zijn. De dierenarts heeft de beschikking over alle informatie. De informatiefolder voor de diereigenaren bevat een waarschuwing terzake van de belangrijkste bijwerkingen.
Om klager tegemoet te komen is onder meer de website www.intervet.nl voorzien van links naar de bijsluiter. Van strijd met de Nederlandse Reclame Code is geen sprake.

De repliek

Klager handhaaft de klacht dat de productinformatie op de website die bestemd is voor dierenartsen onvolledig is, dat de folder die dierenartsen op verzoek aan diereigenaren verstrekt onvolledig is, zodat zij niet gericht vragen kunnen stellen en dat adverteerder bewust diereigenaren de volledige informatie over het vaccin Nobivac Bb onthoudt.

Mondelinge behandeling

Partijen lichtten hun standpunt nader toe. Mr. Ten Berge legde daarbij pleitaantekeningen over.

Het oordeel van de Commissie

Klagers bezwaar betreft informatie op adverteerders website www.intervet.nl over het vaccin Nobivac Bb die ook door diereigenaren is te raadplegen en kan worden gedownload en die tevens in de vorm van een folder, indirect, door tussenkomst van de dierenarts aan diereigenaren ter beschikking wordt gesteld op het moment van of vóór de behandeling. Nu in deze uiting het vaccin Nobivac Bb wordt aangeprezen ter bestrijding van de bacterie Bordetella bronchiseptica (Bb) is de uiting aan te merken als een reclame-uiting in de zin van artikel 1 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

Aangezien Nobivac Bb een recept-plichtig geneesmiddel is dat alleen door dierenartsen mag worden toegediend, mag daarvoor, ingevolge het op 13 januari 2006 in werking getreden Diergeneesmiddelenbesluit, geen publieksreclame worden gemaakt. Nu dat wel is gebeurd, is reclame gemaakt in strijd met de wet en derhalve in strijd met artikel 2 van de NRC.

Voorzover de uiting (mede) is gericht tot dierenartsen acht de Commissie de uiting misleidend.
Vermeld wordt dat “dit vaccin kan worden gecombineerd met de jaarlijkse vaccinatie die uw kat nu waarschijnlijk al krijgt”, terwijl dit in de bijsluiter nu juist uitdrukkelijk wordt ontraden. De uiting is derhalve reeds daarom in strijd met artikel 7 van de NRC.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met de artikelen 2 en 7 van de NRC en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

artikel 2 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken