a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0343

Datum:

30-07-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.voorkomenisbeterdangenezen.nl van R.H.A. Stallinga, waarop diverse Santurel producten worden aangeboden.

De klacht

De naam van de website en de tekst van de website zijn in strijd met artikel 19 lid 1 sub a en/of artikel 20 lid 1 sub a van de Warenwet waarin staat dat het verboden is om bij het verhandelen respectievelijk het aanprijzen van eetwaren gebruik te maken van vermeldingen of voorstellingen die de waar eigenschappen toeschrijven inzake het voorkomen, behandelen of genezen van een ziekte van een mens, of die toespelingen maken op zodanige eigenschappen.

Zonder limitatief te willen zijn, wijst klager op de volgende Santurel producten die waren zijn voor inwendig gebruik en de bijbehorende claims:
– VAScuNET: “bestrijden en voorkomen van gangreen; pijn in de hartstreek; beenkrampen;
tintelende handen; verhoogde bloeddruk; verhoogd cholesterol; verhoogd trichlyride; bypass; spataders; beroerte; artritis; Alzheimer; suikerziekte”.
– Ultra Pygenol : “bestrijden vrije radicalen, vertragen verouderingsproces, bestrijden cholesterol, ontstekingsremmend, (..) verbeteren hersenfunctie, betere doorbloeding, opbouwende werking van organen en bindweefsel”.
– Voedingssupplement EPP 300 : “tegen candidose (=schimmelinfectie) bacteriële aandoeningen, parasieten, inwendige problemen zoals functiestoornissen in de spijsvertering, maagbrand, zwakke ingewanden, constipatie, huidaandoeningen, jeuk en allergie”.
– Artronet : “Pijnbestrijden bij gewrichtsproblemen, hervormen kraakbeen, herstel van beenderen”.
De naam van de website en de claims zijn onmiskenbaar aan te merken als medische claims of als toespelingen daarop, omdat zij een verandering van de normale lichaamfuncties suggereren in plaats van het in stand houden van de goede gezondheid. Deze claims zijn uitsluitend voorbehouden aan geneesmiddelen.

Ook is de uiting misleidend, omdat de aangeprezen werking van genoemde producten niet is aangetoond, noch aannemelijk is.

Gezien de ernst van de overtreding verzoekt klager de Commissie een openbare aanbeveling te doen.

Het verweer

De teksten zijn afkomstige van de Belgische website www.santurel-inter.com.
Adverteerder heeft de bestreden teksten inmiddels van zijn website verwijderd.

De repliek

Klager handhaaft zijn klacht.

De mondelinge behandeling

Klager lichtte de klacht nader toe.
De naam van de website bezien in samenhang met de inhoud ervan suggereert dat met de producten ziekten kunnen worden voorkomen.
Het is zeer onwaarschijnlijk dat de websitetekst in België wel zou zijn toegestaan.

Het oordeel van de Commissie

De naam van de website acht de Commissie niet in strijd met de wet. Voorkomen is beter dan genezen, is een algemeen gebruikt gezegde. Het prijst geen specifieke eetwaar aan en noemt geen ziekte.

De Commissie acht de uiting in strijd met de wet. De op de website aangeprezen producten zijn eetwaren in de zin van de Warenwet en ingevolge artikel 20 lid 2 sub a van de Warenwet is het verboden eetwaren aan te prijzen met gebruikmaking van vermeldingen of voorstellingen, die aan de waar eigenschappen toeschrijven inzake het voorkomen, behandelen of genezen van een ziekte van een mens, of die toespelingen maken op zodanige eigenschappen. De uiting bevat dergelijke vermeldingen en voorstellingen.

Aangezien adverteerder niet aannemelijk heeft gemaakt dat de op de website aangeprezen producten de werking hebben die daaraan in de uiting wordt toegeschreven, acht de Commissie de uiting misleidend in de zin van artikel 7 NRC.

De Commissie ziet onvoldoende grond om deze uitspraak openbaar te maken. Het gaat niet om een herhaalde overtreding en bovendien heeft aderteerder de uiting van de website verwijderd.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met de artikelen 2 en 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Voor het overige wijst zij de klacht af.


Regeling:

artikel 2 NRC

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken