a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0347

Datum:

01-10-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de volgende uitingen van Health % Consumer Protection Directorate General van dfe Europese Commissie:
Een persbericht dat op www.europa.eu staat, waarop de lancering van de website
http://eu.mini-chefs.eu/ wordt aangekondigd, waarover onder meer wordt gezegd: “een website voor kinderen over gezond eten en koken die moet helpen overgewicht bij kinderen te bestrijden” en “Op de site staan eenvoudige en gezonde recepten en kookadviezen van enkele van de beste koks in Europa”.
De website http://eu.mini-chefs.eu/ met als sub-titel: “European Day of Healthy Food and Cooking with Children” waarop onder meer staat: “meat is essential for giving strength”, “Seafood is great because it gives you energy and makes you clever”, “dairy products are really good for growing up” en “tuna is good for you (..) Rich in fatty acids, essential for the brain and nervous system”

De klacht

Volgens het persbericht neemt het aantal te zware of veel te zware kinderen in de EU elk jaar met meer dan 400,000 toe en beoogt de website dan ook gezonde eetgewoonten bij kinderen, leraren en ouders te stimuleren. Op de website http://eu.mini-chefs.eu/ is echter slechts één pagina gericht op inhoudelijke informatie met voedingsadvies en daarbij worden slechts drie specifieke producten aangeprezen: vlees, vis en zuivel. Daarbij worden feitelijk onjuiste gezondheidsclaims gedaan zoals: “meat is essential for giving strength”, “Seafood is great because it gives you energy and makes you clever”, “dairy products are really good for growing up” en “tuna is good for you (..) rich in fatty acids, essential for the brain and nervous system”. Ook bij de recepten staan dergelijke claims. Adverteerder dient op grond van artikel 15 van de Nederlandse Reclame Code (NRC) de juistheid van deze claims aannemelijk te maken.

De opzet van de website is misleidend. Ondanks de aankondiging in het persbericht bevat de website geen bruikbare informatie over het voorkomen van overgewicht. De informatie die wordt gegeven, druist regelrecht in tegen de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Uit onderzoek van het RIVM, gedaan in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt namelijk dat vlees, vis en zuivel de grootse bijdrage leveren aan de inname van (verzadigd) vet en dus leiden tot overgewicht. De hoofdconclusie van het rapport luidt dat het voedingsbeleid gericht dient te blijven op het stimuleren van groente- en fruitconsumptie en het verminderen van de hoeveelheid verzadigde vetzuren in de voeding.

Gelet op het vorenstaande achten klagers de uiting in strijd met:
– Artikel 2 NRC: in strijd met waarheid.
– Artikel 3 NRC: in strijd met het algemeen belang om het grote probleem van overgewicht tegen te gaan.
– Artikel 4 NRC: bedreiging voor de volksgezondheid vanwege de misleiding omtrent het probleem van overgewicht.
– Artikel 7 NRC: misleidend omtrent eigenschappen van vlees, vis en zuivel.
– Artikel 8 NRC: in strijd met aanvaarde wetenschappelijke inzichten en er is sprake van overheidsinformatie dat betrouwbaarheid en objectiviteit suggereert.
– Artikel 1 Reclamecode voor Voedingsmiddelen (RVV). De bijdrage van vlees, vis en zuivel aan een verantwoord voedingspatroon is onjuist en onvolledig.
– Artikel 3 RVV. Er is sprake van gezondheidsclaims ten aanzien van vlees, vis en zuivel zonder dat wetenschappelijk materiaal aanwezig is dat de gebezigde claims onderbouwt.
– Artikel 1 Kinder- en Jeugdreclamecode (KJC): misleidend omtrent eigenschappen van vlees, vis en zuivel.
– Artikel 3 KJC. De uiting suggereert dat het eten van vlees, vis en zuivel goed is tegen overgewicht, dat je intelligenter wordt dan degene die geen vis eet en dat het ontbreken van (“essentieel”) vlees leidt tot minder kracht.

Het verweer

De website is opgezet door de Europese Commissie in samenwerking met Euro-Toques, de Europese vereniging van chef-koks, als onderdeel van het project ‘de Europese dag van gezond eten en -koken’. Het doel van deze dag is het bevorderen van goede eetgewoontes bij kinderen en het vertellen over leuk en gezond koken. De website beoogt deze dag aan te prijzen en ook de tekenwedstrijd. De boodschap van de website is hoofdzakelijk dat het leuk is om verschillende soorten voedsel te eten die je makkelijk zelf kunt bereiden en dat het een goede manier is om tot een evenwichtig dieet te komen. Naast recepten staan er op de website basis-feiten over vele verschillende ingrediënten.
De website pretendeert niet een allesomvattend antwoord te geven op het vraagstuk van overgewicht bij kinderen, maar beoogt op een positieve en leuke manier het bewustzijn te verhogen over voedingswaarden in het algemeen. De informatie over de eigenschappen van vlees, vis en zuivel, maar ook over andere ingrediënten en producten, beoogt geen encyclopedie-kennis weer te geven, maar beoogt alleen enkele eigenschappen te noemen zodat kinderen gestimuleerd worden om zelf te koken en beoogt tevens interesse in verschillende soorten voedsel te ontwikkelen.
De website steunt het standpunt dat het eten van fruit en groente belangrijk is. De consumptie daarvan wordt daar aangemoedigd. Om toch aan de klacht tegemoet te komen, zal een extra zin worden toegevoegd waarin de consumptie van fruit en groenten expliciet wordt aangemoedigd.

De mondelinge behandeling

Adverteerder heeft de bestreden claims ten aanzien van vlees, vis en zuivel niet onderbouwd. Met name waar gesproken wordt van noodzakelijke (“essential”) voedingsmiddelen, past grote terughoudendheid. Van de claim over de noodzakelijkheid van vlees is het tegendeel waar: de gemiddelde Europeaan eet meer vlees dan gezond voor hem/haar is. Zuivel biedt geen voordeel voor de botgroei.
Adverteerder is niet ingegaan op het bezwaar van klager dat overgewicht van kinderen als doelstelling door het aanprijzen van deze voedingsmiddelen niet zal worden bereikt maar het tegendeel juist wordt bevorderd. Dat het doel van de campagne is overgewicht bij kinderen tegen te gaan, blijkt ook uit de “contest rules” van de campagne waarvan klager een kopie overlegt.
Desgevraagd bevestigen klagers dat (matige of normale) consumptie van vlees, vis en zuivel op zich niet leidt tot overgewicht bij kinderen.

Het oordeel van de Commissie

Adverteerder heeft de juistheid niet aannemelijk gemaakt van de claims “meat is essential for giving strength”, “Seafood is great because it gives you energy and makes you clever”, “dairy products are really good for growing up” en “tuna is good for you (..) rich in fatty acids, essential for the brain and nervous system” op de website http://eu.mini-chefs.eu/.
Gelet hierop is de website misleidend en in strijd met de artikelen 7 NRC, 1 en 3 RVV en 1 en 3 KJC.

Naar klagers niet hebben weersproken, staat op de website ook informatie over andere ingrediënten dan vlees, vis en zuivel. Bovendien mag worden aangenomen dat (matige of normale) consumptie van vlees, vis of zuivel op zich niet leidt tot overgewicht bij kinderen. Dat het persbericht of de informatie op de website http://eu.mini-chefs.eu/ tot overgewicht bij kinderen zou leiden en niet in lijn zou zijn met het anti-obesitas beleid van de Europese Commissie en daardoor misleidend of in strijd met het algemeen belang zou zijn of een bedreiging voor de lichamelijke volksgezondheid zou inhouden, kan daarom naar het oordeel van de Commissie niet worden geconcludeerd.

In de uitingen staan geen verklaringen van deskundigen, zodat 8 NRC niet van toepassing is.
Aangezien de website al misleidend is geoordeeld, komt de Commissie niet toe aan toetsing aan artikel 2 NRC.

De beslissing


Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de website in strijd met de artikelen 7 van de Nederlandse Reclame Code, 1 en 3 van de Reclamecode voor Voedingsmiddelen en 1 en 3 van de Kinder- en Jeugdreclamecode. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Voor het overige wijst zij de klacht af.


Regeling:

artikel 7 NRC

artikel 1 en 3 Reclamecode voor voedingsmiddelen

artikel 1 en 3 Kinder- en Jeugdreclame

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken