a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0453

Datum:

04-10-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.natufit.nl. van Flinndal Holding B.V., h.o.d.n. Natufit. Daarop staat onder andere: “De Gezondheidsraad adviseert voldoende verse vette vis te eten, zodat je dagelijks 450 mg omega-3 binnenkrijgt. NatuFit Omega-3 bevatten precies 450 mg actieve omega-3 vetzuren. De capsules hebben een natuurlijke concentratie van 77% omega-3 vetzuren. En dat is hoog, want veel andere capsules hebben een concentratie van maar ongeveer 30% en bevatten daarnaast veel non-functioneel vet. De krachtige NatuFit Omega-3 capsules zijn van zeer hoge kwaliteit: zuiver, klein en gemakkelijk in te nemen.”

Daaronder staat een schema waarin met name de prijs van NatuFit Omega-3 wordt vergeleken met die van een aantal concurrerende merken en de tekst: “* Prijs per maand per persoon (bij afname 4 personen) als je dagelijks 450 mg omega-3 wilt innemen”. Het “aantal capsules per dag” bedraagt één volgens het schema, bij zowel Natufit als Solgar.

Voorts betreft het een brochure die van de website kan worden gedownload en waarin onder andere de volgende tekst staat: “NatuFit Omega-3 capsules hebben een natuurlijke concentratie van 77% omega-3 verzuren. En dat is hoog, want veel andere capsules hebben een concentratie van maar ongeveer 30% en bevatten daarnaast veel non-functioneel vet. De krachtige NatuFit Omega-3 capsules zijn van zeer hoge kwaliteit: zuiver, klein en gemakkelijk in te nemen. Met slechts één capsule NatuFit Omega-3 forte krijg je precies de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 450 mg actieve omega-3 vetzuren binnen”. Hetzelfde schema als hierboven genoemd, staat ook onder deze tekst.

De klacht

De vergelijking tussen de producten is onjuist. Zo wordt er in de vergelijking geen melding van gemaakt dat de capsules van klager 700 mg omega-3 vetzuren bevatten.
Klager is van mening dat de juiste dagelijkse dosering van omega-3 vetzuren 700 mg is. Dit is veel hoger dan de door adverteerder gesteld 450 mg. Uitgaande van 700 mg komt de prijs per maand per persoon niet uit op € 21,85 zoals in het schema staat, maar op € 12,45.
Om die reden acht klager de vergelijking uitermate onzorgvuldig en misleidend en is sprake van een ontoelaatbare vorm van productvergelijking.

Het verweer

Het advies van de Gezondheidsraad luidt 450 mg omega-3 vetzuren per dag. In het schema staat hoeveel capsules per dag dienen te worden ingenomen om aan dit advies te voldoen en wat dit per maand kost.
Omdat Solgar omega-3 capsules 700 mg omega-3 vetzuren bevatten, dient de consument één capsule per dag in te nemen. De capsules zijn niet deelbaar. Een verpakking met 30 capsules kost bij de drogisterij € 21,85.
Van misleiding is aldus geen sprake.

Het oordeel van de Commissie

Zoals klager niet heeft weersproken, luidt het advies van de Gezondheidsraad: 450 mg omega-3 vetzuren per dag. Klagers stelling dat 700 mg dient te worden ingenomen, wordt niet onderbouwd zodat hierop verder niet wordt ingegaan.

Op de website wordt het advies van de Gezondheidsraad genoemd en in de brochure wordt gesproken van “de dagelijks aanbevolen hoeveelheid”. Er staat echter niet dat een Solgar capsule 700 mg omega-3 vetzuren bevat, zodat de consument die bijvoorbeeld meer dan 450 mg wil innemen, niet kan zien dat een Solgar capsule de door hem gewenste grotere hoeveelheid bevat.

Gelet op het vorenstaande acht de Commissie de vergelijking onvolledig en de uiting daardoor misleidend. Hieraan doet niet af dat in de uitingen de capsule van Solgar relatief groot wordt afgebeeld en dat onder het schema staat: “prijs per maand (..) als je dagelijks 450 mg omega-3 wilt innemen”.

Naar klager onweersproken heeft gesteld, zijn Solgar capsules ook te koop in een verpakking van 120 capsules ad € 76,75. Volgens de uitingen zijn de prijzen in het schema de “prijs per maand per persoon (bij afname 4 personen)”. Dit is wat Solgar capsules betreft niet juist, omdat adverteerder van de prijs van een verpakking met 30 capsules is uitgegaan. Aangezien adverteerder bij de prijs van zijn eigen product kennelijk is uitgegaan van een kwartaalverpakking voor 4 personen, is de prijsvergelijking misleidend.

De beslissing


Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uitingen in strijd met artikel 14 a en c van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 14 aanhef en onder a en c NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken