a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0541B

Datum:

28-11-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een abriposter van Sanoma Uitgevers, waarin reclame gemaakt wordt voor het blad Esta. Op de uiting staat een afbeelding van de onderlichamen van een man en een vrouw die op elkaar liggen met daarboven onder andere de tekst: “Lust”, “Sexhypes” en “bedgeheimen” en een afbeelding van het blad Esta.

De klacht

Klager acht de uiting schadelijk en onfatsoenlijk, omdat daarop liefde en seksualiteit uit elkaar zijn gerukt. In de openbare context van gierende trams en schreeuwende mensen valt de eigen omgeving waar liefde en seksualiteit thuishoren weg. Het gaat hier puur om het grove brute effect en er is geen plaats voor het persoonlijke, het respect en de intimiteit. Seksualiteit wordt verkeerd of onvolledig voorgesteld hetgeen seksueel misbruik in de hand werkt. Seks is geen I-Pod of patatje. De uiting heeft directe en indirecte gevolgen voor met name jonge mensen. Om die reden is de uiting in strijd met de artikelen 2 (goede smaak en het fatsoen), 3 (goede zeden) en 4 (nodeloos kwetsend en schadelijk voor het geestelijk leefklimaat in Amsterdam).

Het verweer

Op de abri zijn geen expliciete seksuele handelingen te zien. Er zijn evenmin geslachtsdelen en/of borsten zichtbaar. De foto toont naakt, maar geen seks en ook het naakt is bescheiden.
Het afbeelden van seksueel getinte c.q. blootfoto’s is tegenwoordig algemeen geaccepteerd binnen onze maatschappij. Er zullen altijd mensen zijn die bezwaar hebben tegen dit soort beeldmateriaal maar het oordeel of iets in strijd met het fatsoen is, is uitermate subjectief en dat is de reden waarom de Commissie zich terzake altijd terughoudend opstelt.

Het oordeel van de Commissie

Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met de goede smaak en/of het
fatsoen of de goede zeden dan wel nodeloos kwetsend is, stelt de Commissie zich terughoudend
op, gelet op het subjectieve karakter van deze criteria. Met inachtneming van deze terughoudend-
heid, acht de Commissie de onderhavige uiting niet ontoelaatbaar, ook niet ten aanzien van kinderen voorzover die begrijpen wat het onderwerp van de uiting is. Weliswaar toont de poster een seksueel getinte afbeelding, maar de Commissie acht deze afbeelding niet van dien aard dat de grenzen van het toelaatbare worden overschreden. De Commissie heeft er begrip voor dat er mensen zijn die de uiting niet waarderen, maar dit leidt niet tot een ander oordeel.

Evenmin acht de Commissie de uiting van dien aard dat deze schadelijk is voor de geestelijke volksgezondheid.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken