a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/07.0716

Datum:

14-02-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een advertentie van Bloem Natuurprodukten voor 50+ Totaal Balans in de provinciale Zeeuwse Courant van 28 november 2007 waarin onder andere staat: “Houdt jong en verhoogt de vitaliteit. Verbetert geheugen en concentratie. Verzorgende invloed op hart en bloedvaten”.

De klacht

Het product 50+ Totaal Balans bevat 36 ingrediënten. Geen Nederlander heeft een tekort aan deze stoffen in de dagelijkse voeding. Alleen anorexia patiënten, alcoholisten en hoogbejaarden kennen een vitaminetekort. Van een aantal ingrediënten is overconsumptie slecht voor de gezondheid. De ingrediënten tezamen houden niet jong, verhogen de vitaliteit niet, noch zorgen zij voor een verbetering van geheugen en concentratie of hebben zij een verzorgende invloed op hart en bloedvaten. Eén en ander kan dan ook niet worden aangetoond.

Het verweer

Het product is een aanvulling op de voeding, een voedingssupplement. Het bevat geen extreem hoge hoeveelheden vitamines.
De claims in de uiting komen overeen met die in het warenwetdossier van dit product. De uiting is in overeenstemming met de richtlijnen van de KOAG/KAG.
Ter onderbouwing van de claims legt adverteerder een ‘expert opinion’ over.

De repliek

In de door adverteerder overgelegde ‘expert opinion’ worden 2 kruiden besproken, Koreaanse ginseng en knoflook. Daaruit is niet af te leiden dat 50+ Totaal Balans geschikt zou zijn voor het in stand houden van de gezondheid van mensen boven de 50 jaar.
De bespreking van knoflook gaat over grote hoeveelheden daarvan terwijl in 50+ Totaal Balans maar 20 mg zit. De resultaten zijn dus niet van toepassing. Bovendien hoeven normale gezonde mensen hun bloeddruk en cholesterolpeil niet te verlagen. Dat zijn medische claims en die zijn hier niet van toepassing.

Het oordeel van de Commissie

Adverteerder heeft de onderbouwing van de in de uiting gebruikte claims uitbesteed aan een derde die een ‘expert opinion’ heeft opgesteld ter zake van 50+ Totaal Balans, een gezondheidsproduct. In dit verslag zijn samenvattingen opgenomen van bepaald wetenschappelijk onderzoek naar Koreaanse ginseng en knoflook. De Commissie heeft geen kennis kunnen nemen van de volledige versies van de wetenschappelijke artikelen. De bevindingen in bovengenoemde samenvatting sluiten niet aan bij de in de uiting gebruikte claims. Over de werking van alle ingrediënten van 50+ Totaal Balans tezamen is geen informatie overgelegd. Gelet op het voorgaande heeft adverteerder naar het oordeel van de Commissie niet aannemelijk gemaakt dat 50+ Totaal Balans de volgende werking heeft: “Houdt jong en verhoogt de vitaliteit. Verbetert geheugen en concentratie. Verzorgende invloed op hart en bloedvaten”. Gelet hierop is de uiting misleidend.

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken