a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0076

Datum:

25-03-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiereclame voor Iglo Kombino vissticks, waarin onder andere wordt gezegd: “Hmm, lekker gevuld met spinazie of tomaat mozzarella”.

De klacht

Wetenschappelijk is aangetoond dat spinazie in combinatie met vis ernstige schade kan toebrengen aan de gezondheid. Door deze combinatie kan nitrietvorming plaatsvinden. Er zijn onderzoeken die spreken van een mogelijk kankerverwekkende combinatie.

Het verweer

De Universiteit van Wageningen zegt het volgende: “vroeger werd gesteld dat de combinatie van vis met bladgroente (zoals spinazie) af te raden was in verband met vorming van mogelijke nitrosamines. Nieuw onderzoek toont aan dat de vorming van mogelijke nitrosamines niet zo hoog is als voorheen werd verondersteld, en dat er geen gezondheidsrisico bestaat”.

De mondelinge behandeling

Adverteerder licht toe dat men zich met klachten omtrent de veiligheid van een product op basis van de Warenwet dient te wenden tot de Voedsel en Waren Autoriteit. Over de veiligheid van Iglo Kombino vissticks kan de Commissie zich niet uitspreken. Iglo Kombino vissticks is een veilig product.

Het oordeel van de Commissie

Aangezien de klacht is ingediend tegen een reclame-uiting, is de Commissie bevoegd over de uiting te oordelen. Zij toetst reclame aan de Nederlandse Reclame Code, welke regels niet bedoeld zijn om een oordeel te geven over de veiligheid van een product maar om hetgeen in de reclame wordt getoond en gezegd te toetsen. In de uiting wordt ten aanzien van Iglo Kombino vissticks gezegd: “Hmm, lekker gevuld met spinazie of tomaat mozzarella”. Van overtreding van enige bepaling van de Nederlandse Reclame Code is geen sprake.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken