a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0242

Datum:

04-08-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de tekst op de verpakking van een flesje Detox-sap van Albert Heijn(AH). Op deze verpakking staat onder meer: “Een flesje vers geperst sap is gemaakt van vers fruit en voorziet op een makkelijke manier in je dagelijkse behoefte aan fruit (2 stuks fruit per dag).”

De klacht

Klager acht de bovengenoemde tekst misleidend. Het is nog niet bekend in hoeverre sappen vergelijkbaar zijn met vast fruit. Door de verwerking gaat een deel van de vezels verloren. Of er tijdens dat proces nog meer verloren gaat, is niet duidelijk. Dat je je gezondheid verbetert, als je meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van die voedingsstoffen eet, is niet bewezen. Klager heeft ter onderbouwing van zijn standpunt een kopie van een artikel uit de Consumentengids van mei 2008 overgelegd.

Het verweer

Adverteerder streeft er naar haar klanten zo goed en volledig mogelijk te informeren over haar producten. De claim dat het flesje AH Detox-sap gemaakt is van vers fruit en voorziet in de dagelijkse behoefte aan fruit is correct, hoewel een deel van de vezels verloren gaat bij het persen van het sap. Adverteerder claimt niet dat je gezondheid verbetert, als je meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van die voedingsstoffen eet. Adverteerder is momenteel in samenwerking met haar leverancier bezig met het analyseren van diverse sappen, waaronder het AH Detox-sap. Indien hieruit naar voren komt dat de informatie op de verpakking aangepast moet worden, zal adverteerder hiertoe direct overgaan.

Het oordeel van de Commissie

Gelet op hetgeen klager heeft aangevoerd, neemt de Commissie aan dat klager bedoelt dat de mededeling op het flesje AH Detox sap in strijd is met artikel II lid 1 en lid 3 van de Reclamecode voor Voedingsmiddelen (RVV). AH Detox-sap is immers een voedingsmiddel als bedoeld in deze code. Ingevolge het bepaalde in artikel II lid 1 van deze code dienen uitingen met betrekking tot smaak, portiegrootte en een eventuele bijdrage van het aangeprezen voedingsmiddel aan een verantwoord voedingspatroon juist en volledig te zijn. Ingevolge het bepaalde in artikel II lid 3 mag voor een voedingsmiddel alleen een gezondheidsclaim worden gebezigd, indien wetenschappelijk materiaal beschikbaar is dat de gebezigde claim onderbouwt.

Naar het oordeel van de Commissie kan de mededeling dat een flesje AH Detox-sap “op een gemakkelijke manier in je dagelijkse behoefte aan fruit (2 stuks fruit per dag) voorziet”, worden opgevat als een uiting met betrekking tot een bijdrage van het aangeprezen voedingsmiddel voor een verantwoord voedingspatroon in de zin van bovengenoemd artikel II lid 1 RVV. Adverteerder heeft laten weten momenteel in samenwerking met haar leverancier bezig te zijn met het analyseren van het onderhavige AH Detox-sap. Gelet hierop heeft adverteerder de juistheid en volledigheid van de mededeling dat het voedingsmiddel bijdraagt aan een verantwoord voedingspatroon op dit moment onvoldoende onderbouwd. De Commissie acht de reclame-uiting derhalve in strijd met artikel II lid 1 RVV.
Wat betreft de vraag of sprake is van strijd met artikel II lid 3 RVV, overweegt de Commissie als volgt. De Commissie acht onvoldoende onderbouwd dat de onderhavige reclame-uiting moet worden aangemerkt als een gezondheidsclaim, zodat het desbetreffend onderdeel van de klacht zal worden afgewezen.

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uiting in strijd met het bepaalde in artikel II lid 1 van de Reclame Code voor Voedingsmiddelen (RVV). Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Voor het overige wijst zij de klacht af.


Regeling:

Art. II, lid 1, RVV

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken