a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0296

Datum:

12-08-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een radiocommercial voor vliegtickets.nl.
In de commercial is een omroepster op een vliegveld te horen, die tijdens het omroepen van een bericht gehinderd wordt door een zoemende vlieg die kennelijk enkele keren wordt weggeslagen. Vervolgens wordt de indruk gewekt dat de vlieg in de mond van de omroepster terecht is gekomen, doordat geluiden te horen zijn die lijken op hoesten en het schrapen van de keel. Een voice-over besluit de commercial met: “Vliegen? Vliegtickets boek je snel op vliegtickets.nl”.

De klacht

In de reclame worden braakgeluiden en pogingen tot doodslag gebruikt als aandachtstrekker. Dit is in strijd met de goede smaak en het fatsoen en met de goede zeden. De reclame houdt tevens een bedreiging voor de volksgezondheid in, omdat door de uiting braakgeluiden meer geaccepteerd zullen worden, waardoor de grens om daadwerkelijk tot braken over te gaan –met name voor potentiële anorexia nervosa patiënten- wordt verlegd.

Het verweer

Met de radiocommercial is geen grens overschreden. Het is overdreven te stellen dat “pogingen tot doodslag” zijn gebruikt als aandachtstrekker.

Het oordeel van de Commissie

Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met criteria zoals de goede smaak, het fatsoen of de goede zeden stelt de Commissie zich terughoudend op, gelet op het subjectieve karakter van die criteria. Met inachtneming van deze terughoudendheid acht de Commissie de onderhavige reclame niet van dien aard, dat de grens van het toelaatbare wordt overschreden. Dat niet iedereen de reclame zal waarderen, leidt niet tot een ander oordeel.

De reclame levert ook geen gevaar voor de volksgezondheid op. Daargelaten of in de reclame braakgeluiden te horen zijn danwel hoestgeluiden of het schrapen van de keel, naar het oordeel van de Commissie zal de reclame niet de door klager geschetste uitwerking hebben, namelijk dat mensen zouden worden ‘aangezet’ tot braken.

De beslissing

Gelet op het vorenstaande bevestigt de Commissie de beslissing van de voorzitter.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken