a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0492

Datum:

16-12-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de volgende van adverteerder, Het Geheim van de Mangosteen, afkomstige uitingen:
a. de website www.hetgeheimvandemangosteen.nl waarop mangosteen-juice wordt aangeprezen en
b. de website www.bestelmangosteen.nl waarop flessen XanGo worden aangeprezen.

De klacht

Op de onder a bedoelde website worden met betrekking tot de mangosteen (ook wel mangistan) en Mango-juice medische claims gebezigd, hetgeen bij de aanprijzing van een voedingssupplement niet is toegestaan.
De onder b bedoelde uiting betreft het vruchtenproduct Xango, waarin -afgezien van een extract van de schil van de mangistan- ook nog een aantal andere sappen zitten.
Er zijn met Xango geen proeven op mensen gedaan.
Het is misleidend een mangistan-voedingssupplement voor de totale gezondheid aan te raden. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat langdurig gebruik kan leiden tot ernstige acidosis.

Het verweer

De onder a bedoelde uiting betreft laboratoriumonderzoek en daarop staat dat de mangosteenvrucht kan helpen. Uit het door klaagster bedoelde onderzoek blijkt dat mangosteen als voedingssupplement slechts in een enkel geval tot ernstige acidosis kan leiden.

De re- en dupliek

Partijen hebben hun standpunt gehandhaafd en nader toegelicht.

Het oordeel van de Commissie

In de onder a bedoelde uiting worden met betrekking tot de mangosteen en daarmee aan de op deze pagina aangeprezen Mango-juice medische claims gebezigd.
Ingevolge artikel 20 lid 2 onder a van de Warenwet is het verboden om eet- of drinkwaar aan te prijzen met gebruikmaking van vermeldingen of voorstellingen, die aan de waar eigenschappen toeschrijven inzake het voorkomen, behandelen of genezen van een ziekte van de mens of die toespelingen maken op zodanige eigenschappen.
Gelet hierop is zowel de onder 2 a bedoelde website, waarop een groot aantal medische claims staat, alsook de onder 2 b bedoelde uiting, waarop staat dat “het xanthoonrijke sap van de mangosteenvrucht (..) kan helpen om de kans op hart- en vaatziekte aanzienlijk te verminderen” in strijd met de wet en derhalve in strijd met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).
Voorts heeft adverteerder aangetoond noch aannemelijk gemaakt dat de producten de werking hebben die daaraan in de uitingen wordt toegeschreven.
Blijkens het voorgaande heeft adverteerder onjuiste informatie verschaft over de te verwachten effecten van de producten als bedoeld onder b van artikel 8.2 NRC.
Voorts is de Commissie van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit te nemen over een transactie, dat hij anders niet had genomen. Om die reden zijn de uitingen misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uitingen in strijd met de artikelen 2 en 7 NRC en beveelt zij adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 2 NRC

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken