a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/1520/07.0601

Datum:

06-05-2008

Uitspraak:

bevestiging afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een advertentie van Lindemans Wijnen met de teksten “Genieten is een avond met vrienden. En een oude bekende” en “The one purpose of wine is to bring happiness”.

De klacht

In de uiting wordt een duidelijk causaal verband gelegd tussen het drinken van wijn en geluk. Geluksgevoelens zijn voor de gezondheid gunstige effecten en ingevolge artikel 6 lid 2 van de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RVA) mag in alcoholreclame niet worden verwezen naar mogelijke voor de gezondheid gunstige effecten.
Tevens wordt gerefereerd aan happiness in de vorm van “sociaal succes” , aangezien gesteld wordt dat je samen met je vrienden van de avond geniet. Hierin heeft wijn als “enig doel om geluk te brengen” en hiermee wordt de indruk gewekt dat consumptie van wijn bijdraagt aan sociaal succes. Om die reden is de uiting ook in strijd met artikel 8 RVA .

Het verweer

Adverteerder laat weten de RVA te onderschrijven en deelt mee dat de gewraakte tekst niet meer zal worden gebruikt.

Het oordeel van de Commissie (22 januari 2008)

De mededeling dat het doel van wijn is om geluk te brengen, kan niet worden aangemerkt als een verwijzing naar mogelijke voor de gezondheid gunstige effecten van het nuttigen van alcoholhoudende drank in de zin van artikel 6 lid 2 RVA. Ook voor het overige kan niet worden geoordeeld dat de gewraakte advertentie in strijd is met artikel 6 lid 2 RVA.
Voorts gaat van de in de uiting gebezigde teksten niet de suggestie uit dat het drinken van wijn een bijdrage levert aan sociaal of seksueel succes.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

De grieven

Deze kunnen als volgt worden samengevat.
I.
Gelet op de zinsnede “The one purpose of wine is to bring happiness” is de uiting in strijd met artikel 6.2 Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RvA), ingevolge welke bepaling in alcoholreclame niet mag worden verwezen naar mogelijke voor de gezondheid gunstige effecten van het nuttigen van alcoholhoudende drank. Geluksgevoelens zijn voor de gezondheid gunstige effecten.

II.
De uiting verwijst ook naar “happiness” in de vorm van ‘sociaal succes’. Immers, in de uiting staat dat je samen met je vrienden van de avond geniet, waarbij wijn als enig doel heeft geluk te brengen. Hiermee wordt letterlijk de indruk gewekt dat consumptie van wijn bijdraagt aan sociaal succes. Gelet hierop is de uiting in strijd met artikel 8 RvA.

Klachten met betrekking tot sociaal of seksueel succes worden regelmatig afgewezen door de Commissie. STAP vraagt het College om een definitie van “sociaal succes”.

Uit het verweer van Lindemans blijkt dat zij het zelf betreurt dat de zinsnede “The one purpose of wine is to bring happiness” is gebruikt.

Het oordeel van het College

De gronden lenen zich voor gezamenlijke behandeling.

Naar het oordeel van het College wordt Lindemans wijn in de gewraakte advertentie aangeprezen als een product om van te genieten, samen met vrienden. In dit kader wordt een uitspraak van dr. Henri Lindeman aangehaald, te weten: “The one purpose of wine is to bring happiness”.
Hoewel gevoelens van geluk kunnen bijdragen aan een goede gezondheid, kan niet worden geoordeeld dat door voornoemde uitspraak, in de advertentie in haar geheel beschouwd, wordt verwezen naar mogelijke voor de gezondheid gunstige effecten van het nuttigen van alcoholhoudende drank.
Evenmin kan worden geoordeeld dat de advertentie de indruk wekt dat consumptie van alcoholhoudende drank een bijdrage levert aan sociaal succes. De enkele verwijzing naar het doorbrengen van de avond met vrienden en met een “oude bekende”, hetgeen erop duidt dat er een glas wijn wordt gedronken, waarbij voornoemde uitspraak van Henri Lindeman wordt aangehaald, biedt onvoldoende grondslag voor een zodanig oordeel.
Het College ziet geen aanleiding om een definitie te geven van “sociaal succes”, zoals door STAP gevraagd. Van geval tot geval zal worden beoordeeld of al dan niet is voldaan aan het criterium, neergelegd in artikel 8 RvA.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

Het College bevestigt de beslissing van de Commissie.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken