a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/1521/07.0439

Datum:

13-06-2008

Uitspraak:

bevestiging aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de volgende uitingen van Bemer Nederland B.V., voorheen SARO Nederland B.V. :
a. de uiting die gestaan heeft in de Provinciale Zeeuwse Courant van 27 juni 2007 met de aanhef:
“De wondere wereld van ons vatenstelsel” en
b. de website http://www.saro-bemer.nl/. Daarop staat onder de aanhef: “Waarbij het kan helpen” ondermeer: “Ook voor úw gezondheid belangrijk. Zie de film voor het bewijs van de werking. (…) Energie tekort- Chronische vermoeidheid-Rugpijn-Diabetes-Gewrichtspijn-Hoofdpijn-Spierpijn Uitbehandeld-MS-Reuma-Osteoperose-Sport- en voor de behandeling van diverse andere klachten

Veel verbetert zich bij een betere doorbloeding en betere stofwisseling! Of het werkt? Nou en of, zie daarvoor het filmpje en lees het rapport’’ alsook ”De werking van de Bemer is behalve met de unieke film ook in meerdere dubbelblind studies bewezen”.

De klacht

Gesteld wordt dat het apparaat werkt met een magneetveld-frequentie, terwijl het werkt op gelijkstroom en daarmee kan men geen pulserende magnetische velden genereren, maar alleen constante. Bovendien reageren rode bloedlichaampjes niet op magnetische velden, aangezien ijzer in de hemoglobine niet ferromagnetisch is. Voorts heeft klager geen wetenschappelijke publicaties kunnen vinden over het effect van magnetische velden en over de Bemer. Niet aannemelijk is dat de Bemer de werking heeft die daaraan wordt toegeschreven.

Het verweer

De Bemer magneetveldtherapie is een complementaire therapie. Deze verbetert de doorbloeding, het zuurstofgehalte en de zuurstofpartiaaldruk in het lichaam, de proteïnen, de osteoblasten, teratogene-effecten en het zorgt voor een snelle wondgenezing met minder littekenweefsel en spierbeschadigingen worden voorkomen of verminderd. Meerdere artsen in binnen- en buitenland gebruiken de therapie en deze heeft heel veel mensen een beter leven gegeven.
Ten aanzien van de uiting in de Provinciale Zeeuwse Courant stelt verweerder dat dit een redactioneel artikel is, gebaseerd op artseninformatie en opgemaakt door de uitgever van de krant. Hetzelfde artikel is in verschillende edities verschenen.
Duidelijk is vermeld dat de Bemer kan helpen. Voorts wordt aangeraden om bij klachten altijd eerst een arts te consulteren.
Waar klaagster stelt dat met gelijksstroom geen magneetveld kan worden opgewekt, deelt verweerder mee dat door professor Kafka een nieuw en voor het lichaam beter signaal heeft ontwikkeld dat werkt met veranderlijke velden met half golfvormige, sinus verwante intensiteitvariaties.
Magnetische krachten werken inderdaad niet op rode bloedcellen, maar wél op de hemoglobine in deze bloedcellen.
Er zijn 17 onderzoeken gedaan naar de werking van de Bemer en daarin is de Bemer positief beoordeeld.
Voorts verwijst verweerder naar de inhoud van een 12-tal door hem overgelegde bescheiden.

De repliek

Het betreft kennelijk een laagfrequent electromagnetisch signaal veroorzaakt door een laagfrequente stroom doch nog steeds geldt dat het ijzer in de hemoglobine van de rode bloedcellen niet ferromagnetisch is en dus niet reageert op een magnetisch veld. Ook ontbreken bewijzen van de werkzaamheid van de Bemer. Dubbel geblindeerde, placebo gecontroleerde, gerandomiseerde proeven ontbreken.

De dupliek

Verweerder benadrukt nog eens dat het artikel in de Provinciale Zeeuwse Courant een redactioneel artikel is.
Er zijn wel wetenschappelijke onderzoeken met de Bemer gedaan naar o.a. de verbetering van de doorbloeding en de bloedverdeling, het (gunstige) effect op lage rugpijn, de afname van de pijndrempel. Er ontbreken echter symptoom-gerichte onderzoeken. Voorlopig vraagt Bemer om een holistisch denken. Artsen van het St Radbout-ziekenhuis waren verheugd dat een kleine onderneming met een complementair product al zoveel goed wetenschappelijk onderzoek heeft verricht.
Niet wordt beweerd dat de Bemer ziekten geneest, maar alleen dat de Bemer een extra hulp kan zijn en dus complementair zou kunnen werken. Om die reden krijgt men de Bemer 3 maanden op proef voor € 50, – per maand.

Mondelinge behandeling

De heer Sprangenberg licht zijn standpunt nader toe en legt over:
– een uitdraai van de website http://www.voedingscentrum.nl inzake bloedarmoede,
– een uitdraai van de website http://www.ncbi.nhi.gov inzake een artikel van o.m W.A. Kafka en een overzicht van publicaties van Prof. Dr. Wolf A. Kafka.
Hij deelt onder meer mee dat een door hem ingeschakeld pr-bureau in het verleden een persbericht heeft verspreid en dat dit artikel mogelijk aan de hand daarvan is geschreven. Voorts licht hij de heilzame werking van de Bemer nader toe.

Het oordeel van de Commissie (8 november 2007 – tussenbeslissing)

Met betrekking tot de verschillende uitingen heeft de Commissie het volgende overwogen.

Ad a.
Verweerder ontkent met het artikel in de Provinciale Zeeuwse Courant bemoeienis te hebben gehad. Dit artikel is, naar hij stelt, mogelijk aan de hand van artseninformatie en/of naar aanleiding van een door hem verspreid persbericht tot stand gekomen. In de uiting wordt de aandacht gevestigd op het bestaan, de werking en het effect van de Bemer, waarna tot slot, voor meer informatie, wordt verwezen naar verweerders website. Het vorenstaande biedt evenwel onvoldoende grond om tot het oordeel te komen dat de uiting een reclame-uiting is in de zin van artikel 1 van de
Nederlandse Reclame Code (NRC). Dat van het artikel mogelijk een aanprijzende werking voor de Bemer uitgaat, leidt niet tot een ander oordeel.
Gelet op het vorenstaande is de Commissie niet bevoegd deze uiting aan de NRC te toetsen.

Ad b.
Met betrekking tot de website overweegt de Commissie het volgende.
Op de website staat onder meer:


Waarbij het ook ú zou kunnen helpen.

De Bemer-therapie…..met de unieke en verbeterde magneetveld-frequentie van Prof.Kafka.
Ook voor úw gezondheid belangrijk. Zie de film voor het bewijs van de werking.

3 maanden op proef mogelijk vraag svp naar de voorwaarden
mailto:bemer@bemer3000.nl
Tel.
0314-668592

Energie tekort – Chronische vermoeidheid – Rugpijn – Diabetes – Gewrichtspijn – Hoofdpijn – Spierpijn – Uitbehandeld – MS – Reuma – Osteoperose – Sport – en voor de behandeling van diverse andere klachten….

Veel verbetert zich bij een betere doorbloeding en betere
stofwisseling! Of het werkt? Nou en of, zie daarvoor het
filmpje en lees het rapport. http://www.saro-bemer.nl/pages/blutparameter.wmv
http://www.saro-bemer.nl/onderzoek.html

als ook

De werking van Bemer is behalve met de unieke film ook in meerdere dubbelblind studies bewezen. Wij horen wel eens „placebo-werking“…bij dieren wordt het al zeer lang met groot succes toegepast en daar kan van placebowerking toch geen sprake zijn.”

Van bovenstaande tekstgedeelten gaat de suggestie uit dat wetenschappelijk is aangetoond dat de Bemer de werking heeft die daaraan in de uiting wordt toegeschreven. De Commissie stelt verweerder in de gelegenheid de juistheid daarvan aan te tonen en wel door het resultaat van erkend wetenschappelijk onderzoek dat verricht is met betrekking tot de werking van de Bemer over te leggen dan wel artikelen over te leggen die geplaatst zijn in erkende wetenschappelijke tijdschriften waaruit blijkt dat wetenschappers de Bemer erkennen als therapie voor de op de website genoemde kwalen.


De beslissing

De Commissie beslist als volgt:
– zij wijst de klacht tegen de onder a bedoelde uiting af ;
– zij stelt verweerder gedurende 14 dagen na dagtekening van deze uitspraak in de gelegenheid bescheiden over te leggen als in het oordeel onder b genoemd.

Code Commissie: (29 januari 2008)

De folder “Bemer-Therapie. Nieuwe wetenschappelijke inzichten” is een uitgave van verweerder en de samenvattingen, getiteld “Zusammenfassung der wichtigsten wissenschaftlichen Studien””, zijn afkomstig van een aan verweerder gelieerd laboratorium, zodat deze niet worden aangemerkt als objectief wetenschappelijk bewijsmateriaal voor de juistheid van de geclaimde werking.
De andere twee door verweerder overgelegde bescheiden bevatten geen resultaten van erkend wetenschappelijk onderzoek en betreffen evenmin artikelen die gepubliceerd zijn in wetenschappelijke tijdschriften.
Hoewel niet valt uit te sluiten dat er mensen zijn die de Bemer-therapie positief hebben ervaren, is de wetenschappelijke onderbouwing van de aan de Bemer toegeschreven werking onvoldoende.

De beslissing

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de gewraakte tekstgedeelten op verweerders website in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code en beveelt zij verweerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

De grieven

Ter inleiding van het beroepschrift merkt Bemer -samengevat- het volgende op.
a.
Bemer vraagt het College toestemming om de volgende uitspraken te mogen gebruiken: “wetenschappelijk bewezen werkingen” of “bewezen werkingen” of “meerdere werkingen zijn bewezen”. Indien het College andere suggesties heeft, verneemt Bemer dat gaarne.

b.
Voor zover het College niet mocht oordelen dat de gestelde werkingen bewezen zijn, verzoekt Bemer het College de (gewijzigde) tekst, zoals die inmiddels op de website http://www.bemer3000.nl staat, te beoordelen.

c.
Bemer hoopt dat het College aandacht kan besteden aan het als bijlage 9 bij het beroepschrift overgelegde artikel van geïntimeerde op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, onder meer omdat uitlatingen van de Commissie daarin, naar de mening van Bemer, op onjuiste wijze zijn gebruikt.

De grieven tegen de beslissing van de Commissie kunnen als volgt worden samengevat.

I.
In onderdeel 1 van de beslissing staat onder meer : “AFb, een laboratorium dat samenwerkt met en behoort tot Bemer-Innomed”.
Dit is niet juist. Een van de taken van AFB is het archiveren van notities van artsen, ook betreffende Innomed en laboratoriumonderzoek onder andere waar het betreft gebruikers van Bemer. De AFB huurt ruimte in het gebouw van Innomed, maar werkt geheel zelfstandig.

II.
In onderdeel 2 van de beslissing staat:
“De folder “Bemer-Therapie. Nieuwe wetenschappelijke inzichten” is een uitgave van verweerder en de samenvattingen (..) zijn afkomstig van een aan verweerder gelieerd laboratorium zodat deze niet kunnen worden aangemerkt als objectief wetenschappelijk bewijsmateriaal (..)”.
Genoemde folder betreft een door Bemer geïnitieerde vertaling van de documentatie van dr. Klopp van de universiteitsafdeling voor micro circulatie, gelieerd aan het wereldbekende ziekenhuis Charité in Berlijn. Bemer heeft niets aan de inhoud veranderd.
Bemer legt een kopie over van het oorspronkelijke placebo gecontroleerde onderzoek en een door de ZDF uitgezonden film, waarin dr. Klopp de verbeterde micro-circulatie bespreekt. Het onderzoek werd gedaan na inzet van de Bemer, onder andere om te ervaren of en in hoeverre de microcirculatie in het weefsel van de gingiva werd verbeterd met zuurstofrijker bloed en wat de gevolgen zouden zijn waar het betreft de mogelijke geneeskundige werking daarvan. Er werd een hogere doorbloeding vastgesteld en zelfs werd een verstoorde doorbloeding in de lever opgeheven.

III.
De Commissie heeft geoordeeld:
“Hoewel niet valt uit te sluiten dat er mensen zijn die de Bemer-therapie positief hebben ervaren, is de wetenschappelijke onderbouwing van de aan de Bemer toegeschreven werking onvoldoende”.
Tijdens de eerste vergadering van de Commissie op 3 september 2007 kon Bemer helaas voornamelijk wijzen op ervaringen van patiënten. Thans kan Bemer (als bijlage 4 bij het beroepschrift) de prospectus Bemer-therapie” overleggen. Hierin worden 9 onderzoeken beschreven. Bemer wijst op:
– de op pagina 5 genoemde, vastgestelde verbeteringen na inzet van Bemer en
– de op de pagina’s 10 tot en met 17 beschreven onderzoeken naar de effecten van de Bemer
therapie.
Voorts legt Bemer (als bijlage bij het beroepschrift) 8 onderzoeken naar de werking van de Bemertherapie over.

Bemer dankt de Commissie voor het hierboven aangehaalde oordeel, maar wijst er op dat in 40 landen meer dan 100.000 mensen dagelijks de Bemer inzetten, en wel na een proefperiode en dat in Nederland tenminste 700 mensen dit doen, na een proefperiode van 3 maanden.
Er zijn -ook in Nederland- steeds meer artsen en therapeuten die de Bemer aanbevelen. Bemer verwijst naar een als bijlage 6 overgelegde prospectus inhoudende ervaringen van Duitse artsen.
Voorts wijst Bemer nog op een aantal als bijlage overgelegde mails betreffende ervaringen van gebruikers van de Bemer en op 16 eveneens als bijlage overgelegde abstracten van internationale onderzoeken betreffende “pulsed electromagnetic field therapy” uit Pubmed, een bibliotheek voor medici in de hele wereld.
Laatstbedoelde onderzoeken zijn afkomstig uit verschillende landen en Bemer hoopt daarmee duidelijk te maken dat de pulsed electronicmagnetic field therapy een belangrijk complementair product is, en veel zal kunnen bijdragen aan een sneller herstel van zieke mensen.

Het antwoord in appel

De grieven zijn gemotiveerd weersproken.
Geïntimeerde heeft onder meer gesteld dat zij bij het door Bemer in beroep overgelegde materiaal niet heeft kunnen vinden: het resultaat van erkend wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot de werking van de Bemer dan wel artikelen geplaatst in erkende wetenschappelijke tijdschriften, waaruit blijkt dat wetenschappers de Bemer erkennen als therapie voor de op de gewraakte website genoemde aandoeningen.

De mondelinge behandeling

Het standpunt van Bemer is nader toegelicht.

Het oordeel van het College

1.
Naar aanleiding van hetgeen Bemer ter inleiding van het beroepschrift heeft gesteld, overweegt het College het volgende.

Ad a, b en c.
Het College is niet bevoegd zich uit te laten over andere uitingen dan de uiting waarover in het onderhavige dossier een klacht is ingediend en die onderwerp is van het hoger beroep.

2.
De grieven lenen zich voor gezamenlijke behandeling

3.
Bemer stelt in grief I dat de overweging “AFb. een laboratorium dat samenwerkt met en behoort tot Bemer-Innomed” niet juist is. Echter, de brief van 22 november 2007 van Bemer aan de Stichting Reclame Code vangt aan met:
“Vandaag ontving ik van het AFb (lab. dat samenwerkt en behoort tot Bemer-Innomed) een boekje met een overzicht van de belangrijkste onderzoekingen”. Kennelijk is de overweging van de Commissie aan deze mededeling van Bemer ontleend.

4.
In de gewraakte uiting staat onder het kopje “Waarbij het kan helpen” ten aanzien van de Bemer-therapie onder meer, en wel in vet gedrukte, direct in het oog springende letters:
Energie tekort – Chronische vermoeidheid – Rugpijn – Diabetes – Gewrichtspijn – Hoofdpijn – Spierpijn – Uitbehandeld – MS – Reuma – Osteoporose – Sport – en voor de behandeling van diverse andere klachten…”.
Daaronder staat:
“Veel verbetert zich bij een betere doorbloeding en betere stofwisseling! Of het werkt? Nou en of, zie daarvoor het filmpje en lees het rapport”.

Gelet op al hetgeen Bemer naar voren heeft gebracht, acht het College het aannemelijk dat de Bemer de doorbloeding in het lichaam kan verbeteren, maar de in de uiting besloten liggende suggestie, dat toepassing van de Bemer hierdoor ook zou leiden tot een verbetering waar het betreft alle bovengenoemde (deels ernstige) aandoeningen en situaties, wordt niet althans onvoldoende gerechtvaardigd door het door Bemer overgelegde materiaal en/of de daarop gegeven toelichting.

Gelet hierop wordt als volgt beslist.

De beslissing

Het College bevestigt de beslissing van de Commissie.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken