a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Dienstverlening (publiek)

Dossiernr:

2009/00457

Datum:

07-12-2009

Uitspraak:

Bevestiging Beslissing RCC

Product/dienst:

Dienstverlening (publiek)

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uitingen

 

Het betreft:

1)  een radiocommercial waarin onder meer wordt gezegd:

“Betalen met idealen? Dat kan. Met de nieuwe duurzame ASN bankrekening. U heeft wereldwijd betaalgemak. Bovendien laat u uw geld met kracht werken voor een scho­ner milieu en betere gezondheidszorg en juist tegen kinderarbeid en wapenindustrie. Want de ASN Bank doet alleen verantwoorde zaken met uw geld. De ASN bankrekening springt er bovendien uit door een eerlijke rente. Betalen met idealen doet u dus voor uzelf en voor de wereld van morgen. (…)”

2)  een reclamefolder met de aanhef” Voor de wereld van morgen”, waarin adverteerder haar doelstellingen toelicht.  

 

De klacht en het standpunt van klager in deze procedure

 

De Commissie vat de klacht en het standpunt van klager als volgt samen.

Klager heeft door de radiocommercial besloten zijn ABP pensioen op een ASN bank­re­ke­ning te laten storten. Daarbij was voor klager van belang dat adverteerder niet in­ves­teert in kinderarbeid en bewapening, maar wel in een schoon milieu en gezondheids­zorg. Later bleek echter dat men niet rechtstreeks geld van de inkomstenbron op de ASN bank­re­ke­ning kan storten. Dat kan uitsluitend via een andere bankrekening. Hieruit blijkt dat adverteerder niet onafhankelijk is van banken die niet in idealen beleggen. Er  is daar­om sprake van misleiding.

 

Het standpunt van adverteerder in deze procedure

 

De Commissie vat het standpunt van adverteerder als volgt samen.

Over het algemeen genomen kan men vanaf elke Nederlandse bank- of girorekening direct een bedrag naar een ASN spaarrekening overmaken. Bij de rekeningvorm ASN Ideaalsparen, waarvoor klager heeft gekozen, geldt onder meer als voorwaarde dat de verplichte storting uitsluitend via een machtiging tot automatische incasso kan plaats­vin­den. Hoewel het in beginsel mogelijk is dat een pensioenfonds toestemming geeft om de maandelijkse incasso van haar bankrekening te laten plaatsvinden, is dit in de praktijk moeilijk te realiseren.

 

Het oordeel van de Commissie

 

De Commissie begrijpt dat klager bij adverteerder een spaarrekening heeft geopend waar­bij als bijzondere voorwaarde geldt dat er een verplichte storting is die uitsluitend via een machtiging tot automatische incasso kan plaats­vinden. Deze voorwaarde brengt naar het oordeel van de Commissie niet mee dat de radiocommercial en de folder on­juist of mis­lei­dend zijn. Heit feit dat adverteerder een automatische incasso verlangt, staat er immers niet aan in de weg dat adverteerder de in de radiocommercial en de fol­der genoemde doelen na­streeft. Voorts kan niet worden gezegd dat adverteerder door deze voorwaarde afhankelijk is van andere banken. Op grond van het voorgaande kan de klacht niet slagen.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

College van Beroep:

De grieven

           

Deze kunnen als volgt worden samengevat. 

 

Anders dan waar de Commissie in haar oordeel vanuit gaat, is voor de klacht niet van belang dat de storting uitsluitend via een machtiging tot automatische incasso kan plaatsvinden. Ook de overweging van de Commissie “Voorts kan niet worden gezegd dat adverteerder door deze voorwaarde afhankelijk is van andere banken” houdt geen verband met de klacht.

De klacht luidt dat storting alleen mogelijk is via een derde, dat wil zeggen een andere bankrekening. In dat geval is de ASN Bank niet meer onafhankelijk. Immers:

a.      zij doet ook zaken via een bank die wel beklagenswaardige investeringen doet en

b.      door de binding die ontstaat via een indirecte storting vanuit een dergelijke derde bank, maakt ASN Bank zich mede schuldig aan de misstand, in die zin dat ASN Bank dubieuze investeringen van die derde bank ondersteunt.   

 

Het antwoord in appel 

 

Een werkgever of uitkeringsinstantie kan geen storting doen zonder gebruik te maken van een bankrekening. Al het betalingsverkeer, inclusief een “storting vanuit de directe loonbron”, verloopt via een andere bankrekening. De herkomst van de storting (de werkgever of uitkeringsinstantie, dan wel de betreffende dienstverlener) doet nimmer af aan de wijze waarop ASN Bank het ontvangen bedrag zal investeren.

 

De repliek

 

Appellant heeft zijn standpunt nader toegelicht.          

 

Het oordeel van het College

 

1.

Het feit dat een storting in het kader van de rekeningvorm ASN Ideaalsparen plaatsvindt vanuit een andere bankrekening, betekent niet dat de gewraakte uitingen misleidend zouden zijn.  

 

2.

In de radioreclame, waarvan de volledige tekst als bijlage 2 aan deze uitspraak is gehecht, vestigt de ASN Bank er -voor zover voor de klacht van belang- de aandacht op dat zij “alleen verantwoorde zaken” doet “met uw geld”. Zo wordt gezegd:

“Bovendien laat u uw geld met kracht werken voor een schoner milieu en betere

 gezondheidszorg.

 En juist tegen kinderarbeid en wapenindustrie”.  

 

3.

Ook in de door geïntimeerde overgelegde folder met de aanhef “Voor de wereld van morgen” wordt ingegaan op -kort samengevat- verantwoord beleggen door ASN Bank.

 

4.

Dat een storting op een rekening in het kader van ASN Ideaalsparen plaatsvindt vanuit een andere rekening, betekent niet dat ASN Bank gelden, die op eerstbedoelde rekening zijn gestort, niet verantwoord zou investeren.

 

5.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.   

 

 De beslissing

 

Het College bevestigt de beslissing van de Commissie.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken