a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

energie, Gas, water en elektra

Dossiernr:

2011/00946

Datum:

03-11-2011

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

energie, Gas, water en elektra

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden uiting

 

Het betreft de advertentie met de aanhef “Goedkoper tanken. Schoner rijden”.

De daaronder staande tekst eindigt met de zinsnede: “En dat ze daarbij ook nog werken aan schonere lucht, is mooi meegenomen voor iedereen die van zijn of haar longen houdt.”

 

De klacht

 

Klager acht de uiting vanwege de gewraakte zinsneden in strijd met de artikelen 1, 2 en 3  van de Milieu Reclame Code (MRC) aangezien autorijden op Autogas van adverteerder niet goed is, ook niet “voor iedereen die van zijn of haar longen houdt”.    

 

Het verweer

 

Allereerst stelt adverteerder dat GroenGas een wezenlijk ander product is dan Autogas.

Adverteerder verwijst naar het in zijn verweerschrift van de website www.fuelswitch.nl  overgenomen overzicht waarin de CO2-, de fijnstof- en de NOx-emissie van de verschillende brandstoffen zijn vermeld. CO2 is vooral belangrijk voor de klimaatproblematiek, terwijl fijnstof en NOx effect hebben op de luchtkwaliteit. Uit dit overzicht blijkt dat de fijnstof- en NOx-emissie van GroenGas zeer laag zijn. Iedere kilometer die op GroenGas wordt gereden in plaats van op een traditionele brandstof, draagt bij aan een betere luchtkwaliteit. Een schonere lucht komt ten gunste van de luchtwegen en daarmee de volksgezondheid.  

 

Het oordeel van de voorzitter  

 

De voorzitter is van oordeel dat de klacht de Commissie geen aanleiding zal geven een aanbeveling te doen. Hij overweegt daartoe het volgende.

 

In de uiting wordt GroenGas aangeprezen als brandstof die schoner is of wel minder vervuilend. Uit het overzicht waarnaar adverteerder verwijst, blijkt dat de fijnstof-emissie en de NOx-emissie van GroenGas geringer zijn dan deze emissies van andere brandstoffen, uitgezonderd LPG en elektriciteit. Gelet hierop acht de voorzitter de gewraakte zinsneden, die geen absolute milieuclaim bevatten, niet in strijd met de MRC.

 

De beslissing van de voorzitter

 

Op grond van het hierboven overwogene wijst de voorzitter de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken