a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Gemotoriseerd) vervoer

Dossiernr:

2013/00907A

Datum:

09-12-2013

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

(Gemotoriseerd) vervoer

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial waarin de Mercedes-Benz “Intelligent Drive Magic Body Control” wordt aangeprezen.

In te commercial is te zien hoe kippen, zittend in handen, ‘dansen’ op discomuziek, waarbij hun lijven bewegen en hun koppen op dezelfde plaats blijven. Aan het eind van het filmpje verschijnt onder meer de volgende tekst in beeld:

“Altijd stabiel.

Magic Body Control.

Op de nieuwe S-klasse.

Mercedes-Benz Intelligent Drive”.

De klacht

In de commercial, waarin onschuldige kippen worden vastgepakt en op een soort dansende manier worden bewogen, is sprake van dierenmishandeling. Het lijkt klager dat de kippen dit totaal niet lekker vinden en misschien zelfs misselijk worden. Voorts is niet duidelijk wat de kippen met het nieuwste model van Mercedes te maken hebben.

Het verweer

Er is geen sprake van dierenmishandeling. De kippen in de televisiespot zijn door een gespecialiseerd dierenfilmbedrijf professioneel voorbereid op de opname en genieten een uitstekende gezondheid. De kippen zijn zowel tijdens het transport als op de set uitstekend verzorgd op een wijze die duidelijk boven het niveau ligt dat wettelijk is voorgeschreven.

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter is van oordeel dat de klacht de Commissie geen aanleiding zal geven tot het doen van een aanbeveling, en overweegt daartoe het volgende.

Bij de beantwoording van de vraag of een reclame-uiting in strijd met de goede smaak en/of het fatsoen in de zin van artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC) is, zoals klager kennelijk met haar klacht bedoelt, stelt de Commissie zich terughoudend op, gelet op het subjectieve karakter van deze criteria. Met inachtneming van deze terughoudendheid is de voorzitter van oordeel dat in de onderhavige uiting de grens van wat toelaatbaar moet worden geacht niet is overschreden.

Voor de aanprijzing van de stabiliteit van de Mercedes-Benz S-klasse is op een duidelijk humoristische wijze aansluiting gezocht bij het natuurlijke gedrag van kippen, die tijdens het bewegen van hun lijf hun kop ‘stabiel’ op dezelfde plaats houden. De in de commercial getoonde kippen vertonen geen angstig of stressvol gedrag. Gelet op het voorgaande kan de klacht dat sprake is van dierenmishandeling voor de aanprijzing van het nieuwste model van Mercedes niet worden toegewezen.

 

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken