a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2009/00679

Datum:

08-12-2009

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een reclamefolder voor Actimel van Danone met als titel ‘Antibioticumkuur? Denk aan je weerstand!’

 

In een kader staat de volgende tekst:

‘Advies bij antibioticagebruik

  • Maak de antibioticumkuur altijd helemaal af.
  • Drink tijdens de antibioticumkuur twee flesjes Actimel per dag.
  • Drink Actimel niet gelijktijdig met Antibioticum.’

 

In de folder staat ook:

 ‘Antibiotica stellen je weerstand extra op de proef. (…) Om je weerstand een extra handje te helpen, is het verstandig om tijdens een kuur twee flesjes Actimel per dag te drinken.’

 

Een kopie van de uiting is aan deze beslissing gehecht.

 

De klacht

 

De wijze waarop in de folder aandacht wordt gevraagd voor Actimel doet voorkomen alsof Antibioticum slecht voor je is alsook dat Actimel een alternatief is voor Antibioticum. Dit is in strijd met de Reclamecode voor voedingsmiddelen.

 

Het verweer

 

In de brochure wordt niet beweerd of gesuggereerd dat antibioticum slecht is voor de mens. Het nut en de werking van antibioticum wordt juist duidelijk gemaakt. In dat verband wordt benadrukt om een kuur helemaal af te maken. De brochure wijst verder op het bij-effect van het gebruik van antibioticum, te weten dat het de weerstand op de proef stelt en dat Actimel de weerstand een handje kan helpen. Hiermee wordt echter niet gesuggereerd dat de consument beter geen antibioticum kan gebruiken omdat het slecht voor hem zou zijn. Verder wordt Actimel niet gepresenteerd als alternatief voor antibioticum. In de brochure wordt duidelijk uiteen gezet dat Actimel kan worden gedronken tijdens een antibioticumkuur, met als doel de weerstand, die nu juist als gevolg van het antibioticumgebruik op de proef wordt gesteld, een handje te helpen. Gelet op het bovenstaande is de reclame-uiting niet in strijd met artikel 4 van de Reclamecode voor Voedingsmiddelen noch met de Nederlandse Reclame Code.

 

Het oordeel van de Commissie

 

In de folder staat, voor zover relevant, dat je weerstand soms extra op de proef wordt gesteld, bijvoorbeeld tijdens een antibioticumkuur. Er staat verder dat het gebruik van antibioticum de balans tussen goede en slechte bacteriën in je darmen kan verstoren. De Commissie is van oordeel dat daaruit niet kan worden afgeleid dat de (de werking van) antibioticum de lichamelijke gezondheid negatief beïnvloedt. Voorts staat in de folder dat Actimel tijdens een antibioticumkuur moet worden gedronken. Daarmee wordt het product niet als alternatief voor dit geneesmiddel gepresenteerd. Gelet op het bovenstaande is de Commissie van oordeel dat de klacht feitelijke grondslag mist en acht zij deze dan ook ongegrond.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken