a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2011/00252

Datum:

21-04-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De bestreden reclame-uiting

           

Het betreft een advertentie in het huis-aan-huisblad De Faam van 2 maart 2011 voor een voordeelaanbieding van verschillende multivitaminen. In de advertentie staat onder de kop “Uw weerstand op peil houden?” onder meer het volgende: “Multivitaminen kunnen een goede aanvulling zijn op een gezond en gevarieerd eetpatroon.”

 

De klacht

 

De advertentie is misleidend, omdat bij een gezond en gevarieerd eetpatroon geen aanvulling in de vorm van vitaminen noodzakelijk is.

 

Het verweer

 

De kern van de bestreden advertentie is dat multivitaminen een goede aanvulling kúnnen zijn op een gezond en gevarieerd eetpatroon. Ter onderbouwing hiervan wordt, onder vermelding van bronnen en vindplaatsen, verwezen naar resultaten van verschillende onderzoeken. Hieruit blijkt onder meer dat onder verschillende (leeftijds)groepen van de bevolking tekorten optreden voor de micronutriënten selenium, vitamine A, vitamine E, vitamine B11, calcium, magnesium en ijzer. Gebruik van een multivitaminen- en mineralenformule verbetert de nutriëntstatus van gezonde volwassenen en tieners significant. Ook in situaties waarin sprake is van een verhoogde behoefte aan micronutriënten in verband met verminderde opname van voedingsstoffen via het spijsverteringskanaal, wegens levensstijl of verminderde inneming van de totale voeding, kan aanvulling op de voeding in de vorm van een vitaminen- en mineralenformule zinvol zijn voor het behoud van een goede gezondheid. Bovendien speelt de achteruitgang in voedingswaarde per 100 gram voeding voor verschillende dagelijkse voedingsmiddelen een rol. Nutritioneel epidemiologisch onderzoek wijst uit dat een gezonde volwaardige voeding van groot belang is voor de preventie van chronische ziekten. Het zeker stellen van voldoende inneming van vitamines en mineralen door middel van een vitamine- en mineralenpreparaat kan een aanvullende bescherming bieden naast een volwaardig dieet.

De advertentie bevat geen onjuiste of voor de gemiddelde consument onduidelijke of dubbelzinnige informatie. De advertentie is beoordeeld door de Keuringsraad Aanprijzing Gezondheidsproducten (KAG) en van een toelatingsnummer voorzien, dat in de advertentie is vermeld.

 

Het oordeel van de Commissie

 

De Commissie vat klaagsters bezwaar tegen de bestreden uiting aldus op, dat in de advertentie onjuiste informatie wordt verstrekt over een van de voornaamste kenmerken van de aangeprezen multivitaminen, te weten de geschiktheid voor het gebruik en de van het gebruik te verwachten resultaten, als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code. De Commissie wijst de klacht af. Naar haar oordeel is door adverteerders voldoende aannemelijk gemaakt dat multivitaminen in bepaalde situaties een aanvulling op een gezond en gevarieerd eetpatroon kunnen zijn, zoals in de uiting wordt gesteld.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken