a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2011/00330

Datum:

18-05-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

           

Het betreft de aanprijzing van het product Kwaliteitsmerk Q10 50mg & Kokosolie op de website www.derodepilaren.nl, waar – voor zover hier van belang –  het volgende staat:

 

“ Achtergrond informatie Q10

  (…)

  Parodontose of de losse tanden kwaal

  Al in 1971 werd aangetoond dat patiënten met parodontose een lage concentratie van het

  co-enzym Q10 in hun tandvlees hadden. Het is echter nog maar kort geleden dat clinici en

  tandheelkundigen onderzoek gingen doen naar het gebruik van Q10 supplementen om

  het ziekteproces een halt toe te roepen.

  Parodontose vernietigt het weefsel dat de tand op zijn plaats houdt in de kaak. In 

  sommige gevallen leidt de kwaal tot het uitvallen van tanden. Nu de therapeutische

  waarde van Q10 ontdekt is, doen wetenschappers nader onderzoek naar het effect van

  voedingssupplementen met Q10 op parodontose. Studies in Scandinavië – en elders-

  lijken erop te wijzen dat de verspreiding van de ziekte vertraagd en zelfs geheel gestopt

  kan worden door het co-enzym Q10. Meer en meer tandartsen weten uit eigen ervaring

  dat zelfs ernstige gevallen van parodontose tot staan werden gebracht na slechts een

  paar weken behandeling met Q10 en antioxidanten. Het tandvlees bloedt niet meer, de

  infectie verdwijnt, de aantasting tussen tand en tandvlees is niet zo diep en het loslaten

  van de tanden uit de kaak stopt.(…) Men vermoedt dat de kwaliteiten van Q10 als

  antioxidant ook een rol spelen. De stof zou de schadelijke effecten van vrije radicalen

  neutraliseren, die betrokken zijn bij de ontstekingsprocessen in het tandvlees.”

 

De klacht

 

De uiting is misleidend voor de consument, omdat er geen wetenschappelijk bewijs bestaat voor enige werking van Q10 op het gebied van de parodontologie. Bovendien is het verboden voedingssupplementen aan te prijzen als medicijnen met een genezende werking. Daarvan is hier sprake omdat men spreekt over behandeling van parodontitis door middel van het product. Ook wordt, onder andere door het gebruik van de uitdrukking “de losse tanden kwaal”, ingespeeld op de angst van mensen voor het verliezen van hun tanden.

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft twee onderzoeken naar de werking van Q10 bij parodontose en twee monografieën overgelegd. Volgens adverteerder geven beide onderzoeken aan dat Q10 in ieder geval een bijdrage levert aan het herstel van parodontose, zowel bij inwendig gebruik als bij aanbrengen van Q10 op het aangetaste weefsel. Het gebruik van Q10 is volkomen onschuldig en geeft altijd een kans op resultaat bij verval van het tandvleesweefsel. Adverteerder heeft in zijn winkel veel ervaringen met klanten met bloedend tandvlees en parodontose. Verder prijst de producent, marktleider in Nederland met dit product, op de verpakking van het product aan dat het de conditie verbetert van het tandvlees, aldus adverteerder.

 

De reactie van de Keuringsraad KOAG/KAG

De Keuringsraad heeft laten weten dat de bestreden reclame-uiting onder de competentie van de Keuringsraad valt, maar niet ter preventieve toetsing aan de Keuringsraad is voorgelegd en derhalve niet van een toelatingsnummer is voorzien. Zou de uiting voor Kwaliteitsmerk Q10 50mg & Kokosolie wel ter beoordeling zijn voorgelegd, dan zou deze niet van een toelatingsnummer zijn voorzien, aangezien gebruik wordt gemaakt van medische claims en er dus sprake is van strijdigheid met artikel 10 van de Code Aanprijzing Gezondheidsproducten (CAG). In de uiting worden aan het product geneeskundige eigenschappen toegedicht, wat in strijd is met artikel 6 CAG en artikel 84 van de Geneesmiddelenwet. De Keuringsraad wijst hierbij op het gebruik van de zinsdelen: “Unieke resultaten bij hartpatiënten”en “Co-enzym Q10 en parodontose”.

 

Het oordeel van de Commissie

 

1) Op het in de bestreden uiting aangeprezen product Kwaliteitsmerk Q10 50mg & Kokosolie, dat in de vorm van capsules in de handel wordt gebracht en om die reden kan worden aangemerkt als een voor orale nuttiging door de mens bestemd middel, is de Warenwet van toepassing. Ingevolge artikel 20 lid 2 onder a van de Warenwet is het verboden eet- en drinkwaar aan te prijzen met gebruikmaking van vermeldingen of voorstellingen die aan de waar eigenschappen toeschrijven inzake het voorkomen, behandelen of genezen van een ziekte van de mens, of die toespelingen maken op zodanige eigenschappen. De Commissie gaat ervan uit dat klager doelt op deze bepaling met de mededeling dat het verboden is voedingssupplementen aan te prijzen “als ware het medicijnen”.

 

2) Van een dergelijke verboden wijze van aanprijzen is in de onderhavige reclame-uiting naar het oordeel van de Commissie geen sprake. De uiting bevat weliswaar, in het kader van achtergrondinformatie over Q10, verwijzingen naar “onderzoek naar het effect van voedingssupplementen met Q10 op parodontose” en “studies die erop lijken erop te wijzen dat de verspreiding van de ziekte vertraagd en zelfs geheel gestopt kan worden door het co-enzym Q10“, maar in de uiting wordt niet gesteld dat het product Kwaliteitsmerk Q10 50mg & Kokosolie deze werking heeft ten aanzien van parodontitis. Derhalve bevat de bestreden uiting geen verboden medische claim als bedoeld in artikel 20 lid 2 onder a van de Warenwet.

 

3) Evenmin kan  worden geoordeeld, dat de uiting onjuiste en om die reden misleidende informatie over de genezende werking van het aangeprezen product bij parodontitis bevat, omdat in de uiting deze werking niet aan het product Kwaliteitsmerk Q10 50mg & Kokosolie wordt toegeschreven. Dit onderdeel van de klacht kan derhalve niet leiden tot toewijzing.

 

4) Niet kan worden geoordeeld dat in de uiting door het gebruik van uitdrukkingen als “losse tandenkwaal” wordt geappelleerd aan gevoelens van angst als bedoeld in artikel 6 NRC. Deze stelling treft daarom geen doel.

 

De beslissing

 

Gelet op het vorenstaande wijst de Commissie de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken