a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2011/00331

Datum:

18-05-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

           

Het betreft de aanprijzing van het product Axium Q10 Forte op de website www.axium-vitaminen.nl.

 

De klacht

 

De uiting is in strijd met de Nederlandse Reclame Code omdat het niet is toegestaan om aan voedingssupplementen een genezende werking toe te schrijven en volgens gangbaar wetenschappelijke inzicht Q10 geen bloedend tandvlees geneest en zeker geen gingivitis of parodontitis. Voorts is de uiting in strijd met de KAG/KOAG reclame code.

 

Het verweer

 

Het product Axium Q10 Forte wordt sinds juni 2010 niet meer door adverteerder verkocht en is sinds april 2010 niet meer op de website van Axium te vinden. De betreffende webpagina’s zijn per 1 maart 2011 definitief verwijderd uit het CMS-systeem van adverteerder, waar ze sinds april 2010 wegens technische redenen inactief hebben gestaan. De teksten voor de website en de verpakking van Axium Q10 Forte zijn destijds door de Keuringsraad KOAG/KAG getoetst en goedgekeurd.

 

De reactie van de Keuringsraad KOAG/KAG

De Keuringsraad heeft meegedeeld dat de bestreden reclame-uiting voor Axium Q10 Forte niet meer on-line is. Bij toetsing van de bij de klacht gevoegde, maar slechts gedeeltelijk uitgeprinte webpagina, blijkt geen strijdigheid met de Code Aanprijzing van Gezondheids-producten (CAG).

 

Het oordeel van de Commissie

 

Nu de (volledige) uiting niet meer online beschikbaar is, beperkt de Commissie zich bij haar beoordeling tot (het gedeelte van) de reclame-uiting zoals door klager aan haar is voorgelegd. Hierin staat geen vermelding van of toespeling op de (genezende) werking van het aangeprezen product Axium Q10 Forte bij bloedend tandvlees, gingivitis en/of parodontitis, waartegen klager zijn bezwaar heeft gericht.

De klacht wordt daarom afgewezen.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken