a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2011/00527

Datum:

12-07-2011

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

           

Het betreft de aanprijzing van het product Axium Q10 Forte op de website www.sneldrogist.nl, waar onder meer het volgende staat:

“Axium Q10 Forte is een goede aanvulling op de voeding:

•         (…)

•         voor een betere conditie van je tandvlees (bij gevoelig en snel bloedend tandvlees)”.

 

De klacht

 

Bloedend tandvlees is een symptoom van een ontsteking. In de uiting wordt de suggestie gewekt dat het product een geneesmiddel is, terwijl dit niet het geval is. Het is niet toegestaan om aan voedingssupplementen een genezende werking toe te schrijven. Het product bestrijdt geen ontsteking en dus geen bloedend tandvlees.

 

Het verweer

 

In de uiting wordt niet vermeld dat het product Axium Q10 Forte een geneeskrachtige werking heeft en een ontsteking bestrijdt. Voor zover adverteerder bekend is de gebruikte tekst op verzoek van de fabrikant gecontroleerd door de KAG/KOAG.

Volgens de fabrikant wordt het product Axium Q10 Forte al bijna een jaar niet meer geleverd. De reclame-uiting is inmiddels verwijderd.

 

De reactie van de Keuringsraad KOAG/KAG

De Keuringsraad heeft laten weten dat de bestreden reclame-uiting onder de competentie van de Keuringsraad valt, maar niet ter preventieve toetsing aan de Keuringsraad is voorgelegd en derhalve niet van een toelatingsnummer is voorzien. Zou de uiting voor Axium Q10 Forte  wel ter beoordeling zijn voorgelegd, dan zou deze niet van een toelatingsnummer zijn voorzien, aangezien gebruik wordt gemaakt van medische claims en er dus sprake is van strijdigheid met artikel 10 van de Code Aanprijzing Gezondheids-producten (CAG). In de uiting worden aan het product geneeskundige eigenschappen toegedicht, wat  tevens in strijd is met artikel 6 CAG en artikel 84 van de Geneesmiddelen-wet.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Op het in de bestreden uiting aangeprezen product Axium Q10 Forte, dat in de vorm van capsules in de handel is gebracht en om die reden kan worden aangemerkt als een voor orale nuttiging door de mens bestemd middel, is de Warenwet van toepassing. Ingevolge artikel 20 lid 2 onder a van de Warenwet is het verboden eet- en drinkwaar aan te prijzen met gebruikmaking van vermeldingen of voorstellingen, die aan de waar eigenschappen toeschrijven inzake het voorkomen, behandelen of genezen van een ziek­te van de mens, of die toespelingen maken op zodanige eigenschappen. De mededeling “Axium Q10 Forte

(…) bij gevoelig en snel bloedend tandvlees” dient naar het oordeel van de Commissie te worden opgevat als een verboden medische claim in de zin van artikel 20 lid 2 onder a van de Warenwet. De uiting is daarom in strijd met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

 

Op klagers stelling dat Axium Q10 Forte geen bloedend tandvlees bestrijdt, heeft adverteerder niet aannemelijk gemaakt dat het product Axium Q10 Forte wel de in de uiting daaraan toegeschreven heilzame werking ten aanzien van bloedend tandvlees heeft. Dit impliceert dat de uiting onjuiste informatie bevat over de van het product te verwachten resultaten als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b NRC, welke resultaten als een van de voornaamste kenmerken van het product moeten worden beschouwd. Om die reden is de uiting tevens misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing

 

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met de artikelen 2 en 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om voortaan niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken