a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2011/00930

Datum:

05-12-2011

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uitingen

 

Het betreft:

1.

Een advertentie in de NCRV-gids waarin onder meer staat:

“Herkent u de volgende signalen?

Koude handen en voeten          Druk op de borst

Gebruik Vascu-Vitaal en u bent snel weer superfit”.

2.

Uitingen voor het voedingssupplement Vascu-Vitaal op www.oligo-pharma.nl.

 

De klacht

 

De uitingen zijn misleidend en gevaarlijk voor de gezondheid.

In de uitingen worden klachten genoemd die wijzen op hart- en vaatziekten. In die gevallen dient men naar de huisarts te gaan.

Op de website www.oligo-pharma.nl worden als ingrediënten van Vascu-Vitaal onder andere genoemd: vitamine K2, fystosterolen, rutine, crataegus-extract en alfa liponzuur. Zolang echter de totale samenstelling van het voedingssupplement, die op de verpakking van een voedingssupplement dient te staan, niet in “de advertenties” staat, kan niet worden nagegaan of Vascu-Vitaal ook maar enig nut heeft.   

 

Informatie Keuringsraad KOAG/KAG

 

Desgevraagd heeft de Keuringsraad aan de Commissie meegedeeld dat de uitingen vallen onder de competentie van de Keuringsraad en dat deze niet ter preventieve toetsing aan de KAG zijn voorgelegd. De Keuringsraad zou de uitingen niet van een toelatingsstempel hebben voorzien, omdat er geneeskundige eigenschappen aan het product worden toegedicht, hetgeen in strijd is met artikel 84 Geneesmiddelenwet. 

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft onder meer het volgende meegedeeld.

Vascu-Vitaal wordt al 20 jaar verkocht in 8 landen. Het product heeft zich wat zijn werking betreft bewezen.

Voorts bestaat er een notificatiedossier, waarin op wetenschappelijke wijze alle in de Vascu-Vitaal producten verwerkte ingrediënten zijn beschreven. Dit dossier ligt ter goedkeuring bij de EFSA te Brussel.

Er is een aantal goedgekeurde claims, die niet in strijd zijn met de regels van de KOAG/KAG. Door adverteerder zijn ook claims gebruikt, die aanpassing vragen. In dit verband wordt verwezen naar de inhoud van de bij het verweer overgelegde brief van 11 oktober 2011 van adverteerder aan de Keuringsraad KOAG/KAG. Daarin staat onder meer dat aan het reclamebureau is opgedragen de actie met ingang van 1 oktober 2011 te stoppen en dat nieuwe voorstellen van het reclamebureau eerst ter goedkeuring aan de KOAG/KAG zullen worden voorgelegd.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Adverteerder heeft niet aannemelijk gemaakt dat het product Vascu-Vitaal de werking heeft die daaraan in de bestreden uitingen wordt toegeschreven, zoals:

 “Herkent u de volgende signalen?

Koude handen en voeten          Druk op de borst

Gebruik Vascu-Vitaal en u bent snel weer superfit”

 

en 

 

“Vascu-Vitaal is (…) uiterst gezond voor hart- en bloedvaten en uw conditie gaat vooruit”

 

en

 

“Verbetering van het geheugen en het concentratievermogen”

 

en

 

“Ook helpt Vascu-Vitaal snel bij koude handen en voeten”.

 

Gelet op het voorgaande is geen juiste informatie verstrekt over de van het gebruik van het product te verwachten resultaten als bedoeld in artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

Naar het oordeel van de Commissie wordt het product door de tekst in de advertentie:

 “Herkent u de volgende signalen?

Koude handen en voeten          Druk op de borst

Gebruik Vascu-Vitaal en u bent snel weer superfit” 

gepresenteerd als zijnde geschikt voor het genezen of voorkomen van een gebrek bij de mens, waardoor het product dient te worden aangemerkt als een geneesmiddel in de zin van artikel 1 onder b van de Geneesmiddelenwet.

Ditzelfde geldt voor de volgende tekst op de bestreden website:

“Herkent u de volgende signalen?

Koude handen en voeten Tintelen van de handen Druk op de borst Kramp in de kuiten  Duizeligheid Oorsuizen Geheugenzwakte” in combinatie met de tekst daaronder:

“Vascu-Vitaal is uiterst gezond voor hart- en bloedvaten”.

 

Aangezien niet is gebleken dat voor dit geneesmiddel een handelsvergunning is verleend, zijn de uitingen in strijd met artikel 84 Geneesmiddelenwet en daardoor in strijd met artikel 2 NRC.

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uitingen in strijd met de artikelen 2 en 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken