a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2012/00189

Datum:

24-04-2012

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de aanprijzing van Gano Excel producten op adverteerders website www.ganoexcelnederland.nl, waar onder de kop “De kracht en werking van Ganoderma lucidum” het volgende staat (eerste alinea):

“Ganoderma lucidum verbetert het immuunsysteem, helpt de lever het lichaam te ontgiften, werkt slijmoplossend bij chronische bronchitis, activeert de mentale activiteiten, versterkt het hart, is ontspannend bij slapeloosheid en vergroot de basisenergie in het algemeen. De lever breekt grote eiwitketens in ons lichaam af tot kleine onderdelen, welke weer als bouwstenen voor spieren, gewrichten, de huid en alle lichaamsweefsels gebruikt worden. Hoe beter deze bouwstenen schoongemaakt zijn, des te steviger en elastischer de nieuw te vormen lichaamsweefsels zijn. Onze lever bepaalt dus in grote mate de kwaliteit van onze spieren, botten, gewrichten en huid, kortom ons gehele innerlijk en uiterlijk. Ganoderma lucidum draagt een belangrijk steentje bij in het kunstwerk wat ons lichaam vormt.”

 

De klacht

 

Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van deze paddenstoel.

 

De reactie van de Keuringsraad KOAG/KAG

De Keuringsraad heeft laten weten dat de bestreden reclame-uiting onder de competentie van de Keuringsraad Aanprijzing Gezondheidsproducten (KAG) valt, maar niet ter preventieve toetsing aan de Keuringsraad is voorgelegd en derhalve niet van een toelatingsnummer is voorzien. Zou de uiting voor de Gano Excel producten wel ter beoordeling zijn voorgelegd, dan zou de KAG deze niet van een toelatingsnummer hebben voorzien, aangezien gebruik wordt gemaakt van medische claims, zoals bijvoorbeeld “werkt slijmoplossend bij chronische bronchitis”. Dit is in strijd met artikel 10 van de Code Aanprijzing Gezondheidsproducten, dat is gebaseerd op de artikelen 19 en 20 van de Warenwet.

 

De reactie van adverteerder

 

Adverteerder heeft geen inhoudelijk verweer gevoerd naar aanleiding van de klacht (en de mededelingen van de Keuringsraad), maar heeft meegedeeld genoemde website ganoexcelnederland.nl met de bestreden reclame-uiting van internet te hebben gehaald.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter is van oordeel dat de klacht de Commissie aanleiding zal geven een aanbeveling te doen, en overweegt daartoe het volgende.

 

Nu de werking van de paddenstoel ganoderma lucidum door klaagster wordt aangevochten, ligt het op de weg van adverteerder om aannemelijk te maken dat dit product de werking heeft die daaraan in de uiting wordt toegeschreven. Adverteerder heeft dit niet gedaan. Dit impliceert dat het ervoor moet worden gehouden dat de uiting onjuiste informatie bevat over de van het aangeprezen product te verwachten resultaten als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b NRC, welke resultaten als een van de voornaamste kenmerken van het product moeten worden beschouwd. Omdat de gemiddelde consument door de uiting ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de bestreden uiting tevens misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

Voorts handelt adverteerder in strijd met artikel 20 lid 2 sub a van de Warenwet, nu moet worden geoordeeld dat in de bestreden uiting aan ganoderma lucidum, dat in de Gano Excel producten is verwerkt  en om die reden kan worden aangemerkt als een voor orale nuttiging door de mens bestemd middel, eigenschappen worden toegeschreven inzake het voorkomen, behandelen of genezen van een ziek­te van de mens, of dat op zodanige eigenschappen toespelingen worden gemaakt. De mededeling “werkt slijmoplossend bij chronische bronchitis” dient te worden opgevatals een verboden claim in de zin van artikel 20 lid 2 onder a van de Warenwet.Gelet hierop is de uiting in strijd met artikel 2 NRC.

 

De beslissing van de voorzitter
 

 

Gelet op het vorenstaande acht de voorzitter de bestreden reclame-uiting in strijd met het bepaalde in de artikelen 2 en 7 NRC. Hij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken