a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2012/00708

Datum:

31-08-2012

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Misl. Prijs(vermelding)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft adverteerders website www.ikpoetswel.nl waarop onder meer staat: “Gratis poetsadvies voor jongeren”.

 

 

De klacht

 

De website doet voorkomen alsof het poetsadvies gratis is. De kosten van deze behandeling worden echter gedeclareerd bij de zorgverzekeraar, zodat deze behandeling niet gratis is. Gelet hierop is de uiting misleidend.

 

Het verweer

 

De Stichting IkPoetsWel is een stichting zonder winstoogmerk met het doel de bevordering van de mondgezondheid bij de jeugd van 4 tot en met 17 jaar.

De activiteiten die de stichting vervult zijn, kort samengevat, het geven van informatielessen op deelnemende basisscholen betreffende mondgezondheid, eetgewoontes en beweging op deelnemende basisscholen. Ook kinderdagverblijven, naschoolse opvang en verenigingen wordt gevraagd of zij van de activiteiten van de stichting gebruik willen maken. Kinderen die zich met toestemming van de ouders melden, kunnen deelnemen aan vele activiteiten zoals kookworkshops, bewegingsactiviteitenen informatiebijeenkomsten over de mondgezondheid.

Voorts wordt aan deelnemers en ouders gevraagd of de stichting hen mag monitoren en behandelen. De deelnemende kinderen worden individueel behandeld door mondhygiënisten, die bevoegd zijn de kinderen te voorzien van individuele voorlichting en behandeling van het kindergebit, deze te monitoren en verslag te doen aan de huistandarts. Deze werkzaamheden vallen onder de landelijke werkzaamheden van de mondhygiënisten en zij mogen deze werkzaamheden declareren bij de zorgverzekeraars, die de behandelingen vergoeden.

De informatie over de gratis poetslessen is niet misleidend. Ook de overige activiteiten, zoals de voorlichtingslessen op de basisscholen, zijn kosteloos.

 

 

Het oordeel van de voorzitter

 

De voorzitter is van oordeel dat de klacht de Commissie geen aanleiding zal geven een aanbeveling te doen. Hij overweegt daartoe het volgende.

 

Adverteerder stelt dat het poetsadvies dat door c.q. in opdracht van haar wordt gegeven, gratis is. Dat indien deelnemende kinderen worden behandeld, de kosten daarvan worden gedeclareerd, doet aan het vorenstaande niet af.

 

De beslissing van de voorzitter
 

 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken