a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2013/00633

Datum:

30-09-2013

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de televisiecommercial waarin het product Ymea Silhouet door een vrouw wordt aangeprezen als middel dat “helpt bij overgangsverschijnselen en ook bij de veranderingen van mijn silhouet”. Tijdens het uitspreken van de laatste woorden wijzen twee pijlen naar de taille van de vrouw.

 

De klacht

 

In de commercial wordt een vrouw getoond die het figuur van een 8-jarige heeft. Vrouwen van rond de 50 hebben en krijgen niet meer zo’n figuur. De reclame is frustrerend en misleidend.

 

Het verweer

 

De tekst van de commercial voldoet aan de bepalingen van de Code voor de aanprijzing van gezondheidsproducten (CAG) en is voorzien van een KAG-nummer. De beelden in de sinds 2008 in Nederland uitgezonden commercial zijn afkomstig uit Frankrijk en worden in diverse Europese landen gebruikt. De beelden zijn niet misleidend. De commercial voor Ymea Silhouet, dat helpt bij overgangsverschijnselen en het behoud van je silhouet, is bedoeld voor vrouwen vanaf ongeveer 45 jaar die (voor het eerst) overgangsklachten ervaren. Het is passend dat een vrouw met een wat slanker figuur in een dergelijke reclame optreedt. Juist ook slanke vrouwen kampen in de overgang met zwaarder worden. Adverteerder is het niet eens met klaagsters stelling dat er geen vrouwen van rond de 50 jaar zijn met zo’n figuur en dat daarom de reclame misleidend is.

 

De informatie van de KOAG/KAG

 

De tekst voor de televisiecommercial is getoetst aan de CAG en, omdat deze voldoet aan de bepalingen van de CAG, op 8 mei 2012 voorzien van een KAG-nummer. De beelden van de commercial zijn niet ter preventieve toetsing voorgelegd. Indien de dame in de leeftijds-categorie van vrouwen in de overgang valt en een normaal postuur heeft, zouden de beelden worden toegelaten.

 

Het oordeel van de voorzitter

De voorzitter vat de klacht aldus op dat deze is gericht tegen het tonen van een vrouw “met het figuur van een 8-jarige”, waardoor een onrealistisch beeld van de werking van het aangeprezen product wordt gegeven. Deze klacht kan naar het oordeel van de voorzitter niet slagen. De vrouw die in de commercial optreedt en duidelijk in de leeftijdscategorie van de doelgroep valt, is weliswaar slank, maar niet in een mate die voor vrouwen in de overgang niet mogelijk is. Van het tonen van een onrealistisch en daardoor misleidend beeld zoals door klaagster bedoeld, is daarom geen sprake.

 

De beslissing van de voorzitter
 

 

De voorzitter wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken