a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Huishouden en inrichting

Dossiernr:

2015/01024

Datum:

05-11-2015

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Huishouden en inrichting

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft de televisiecommercial voor het product HG schimmelreiniger, waarin wordt gezegd, voor zover hier van belang: “Heb je schimmel in je badkamer, nou dan heb je een probleem, ook voor je gezondheid. Maar hoe los je dat op? Met HG schimmelreiniger natuurlijk”.

 

De klacht

In de commercial wordt de suggestie gewekt dat je gezondheid gevaar kan lopen als je schimmels in de badkamer niet bestrijdt. Klager veronderstelt dat er wetenschappelijk geen relatie kan worden gelegd tussen het gebruik van schimmelweerders in de badkamer en ziektes. Op de website van adverteerder wordt daarvan geen bewijs geleverd. Klager stelt dat er wel bewijs is dat vochtige huizen een relatie hebben met ziekte, maar in een vochtig huis verblijf je “stel 23 uur en 45 minuten, in een badkamer 15 minuten”.

 

Het verweer

Met de mededeling “Heb je schimmel in je badkamer, nou dan heb je een probleem, ook voor je gezondheid” wil adverteerder de consument attenderen op het feit dat schimmels niet alleen vies en onesthetisch zijn, maar ook een gezondheidsrisico in zich dragen en dat het daarom belangrijk is daar iets aan te doen. Adverteerder verwijst naar een bij het verweer gevoegd memo van haar manager technology & research, waaruit blijkt dat wereldwijd onderzoeken zijn gedaan naar de gezondheidsrisico’s van schimmels in huis en specifiek in de badkamer. De door klager aangevoerde verblijfsduur in een badkamer is niet alleen strikt persoonlijk, maar staat bovendien los van de gezondheidsrisico’s die schimmels geven. De reclame is primair gericht op de badkamer omdat dit nu eenmaal de meest vochtige ruimte in huis is.

 

Het oordeel van de Commissie

De Commissie begrijpt de klacht aldus dat volgens klager geen bewijs bestaat voor de relatie tussen schimmels in de badkamer en gezondheidsrisico’s – en dus de noodzaak een schimmelreiniger te gebruiken om die risico’s te vermijden – terwijl in de commercial een dergelijke relatie wel wordt gesuggereerd.

Deze klacht kan niet slagen. Naar het oordeel van de Commissie heeft adverteerder, onder verwijzing naar (links naar) wetenschappelijke onderzoeken, voldoende aannemelijk gemaakt dat in geval van schimmel in de badkamer dit waarschijnlijk de schimmelsoorten Aspergillus Niger en Aspergillus Fumigatus betreft, dat men via inademing van de schimmelsporen in de lucht en via douchen aan deze schimmels blootgesteld kan worden en dat deze schimmelsoorten infecties kunnen veroorzaken en dus schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral bij personen met een verzwakt immuunsysteem. Gelet op het voorgaande acht de Commissie de bestreden mededeling “Heb je schimmel in je badkamer, nou dan heb je een probleem, ook voor je gezondheid” niet onjuist. Daarom wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken