a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Kleding, schoenen en accessoires

Dossiernr:

2009/00301A

Datum:

13-05-2009

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Kleding, schoenen en accessoires

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Buitenreclame

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een reclameposter waarop een vrouw in lingerie is te zien. Naast de afbeelding staat “Dress less to impress”.

Aan deze beslissing is een kopie in klein formaat gehecht van een poster van adverteerder.

 

De klacht

 

De foto van de vrouw op de poster is op het pornografische af. De nadruk ligt zeer sterk op het feit dat zij bijna naakt is en op haar uitdagende houding. De tekst “Dress less to impress” naast de foto geeft aan dat seksuele prikkeling een belangrijk doel van deze reclame is. De bewuste poster hangt op een open­bare plek (metrostation Weesperplein) en is door de plaats waar zij is opgehangen niet te missen. De reclame-uiting is door het voorgaande in strijd met de goede smaak en het fatsoen alsook in strijd met de goede zeden. Voorts is de reclame-uiting schadelijk voor de geestelijke volksgezondheid.

 

Het oordeel van de Commissie

De Commissie stelt zich bij de beoor­de­ling van de vraag of een reclame-uiting in strijd is met de goede smaak en het fatsoen respectievelijk met de goede zeden, terughoudend op, dit we­gens het subjectieve karakter van deze criteria. Met inachtneming van deze terughoudend is de Commissie van oordeel dat de onderhavige poster de grenzen van het toelaatbare niet over­schrijdt. De poster toont weliswaar een vrouw in lingerie die in een uitdagende en ero­tisch gela­den pose is afgebeeld, maar de Commissie acht de afbeelding niet te expliciet. De Commis­sie heeft er overigens begrip voor dat de onderhavige reclame-uiting gelet op zijn aard niet door iedereen wordt gewaardeerd, maar dit kan niet tot een ander oor­deel in deze zaak leiden.

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken